Datum zveřejnění: 
7. 8. 2018

 Hlavní město Praha, prostřednictvím Technické správy komunikací hl m. Prahy (TSK), plánuje v příštím volebním období komplexní rekonstrukci Strahovského tunelu. Ten se začal budovat již v roce 1980 a dostavěn byl v roce 1997, kdy byl také otevřen. Vede ze Smíchova pod Strahovem a vyúsťuje na hranici čtvrtí Břevnov a Střešovice v Praze 6. Zde se napojuje na pokračování tunelu Blanka v mimoúrovňové křižovatce Malovanka. 

„Praha 6 dlouhodobě požaduje po hlavním městě maximální překrytí mimoúrovňové křižovatky Malovanka, které by odlehčilo přetíženému území a hlavně místním obyvatelům. Zároveň s tím primárně požaduje urychlené zakrytí, dnes již nefunkčního protipožárního otvoru u severního portálu Strahovského tunelu. Tento náš požadavek musí být součástí zadávací dokumentace připravované rekonstrukce Strahovského tunelu. Považuji za zásadní pochybení, že se tak nestalo již při výstavbě Tunelového komplexu Blanka a jeho napojování na Strahovský tunel,“ uvedla místostarostka šesté městské části pro strategický rozvoj Eva Smutná (BEZPP za TOP 09), která se dopisem obrátila přímo na primátorku Adrianu Krnáčovu, jejího náměstka Petra Dolínka a vedení TSK hl. m. Prahy.

Na způsob možného zakrytí protipožárního otvoru si nechala Praha 6 v minulosti zpracovat analýzu, jejímž výsledkem je pevné pochozí zakrytí se zelenou plochou. Tato zelená plocha by v místě nahradila slíbený park, který však ještě před svoji realizací musel ustoupit výstavbě multifunkčního operačního střediska při ulici Bělohorská. 

V souvislosti s požadavkem na překrytí mimoúrovňové křižovatky Malovanka Praha 6 spolupracuje s Českým vysokým učením technickým na přípravě workshopu, který je určen pro odbornou i laickou veřejnost.

Účastníky budou zástupci hlavního města i pracovníci TSK, odborníci, architekti, urbanisté a také projektanti. Cílem workshopu je připravit materiál, který využije hlavní město a Technická správa komunikací při řešení překrytí křižovatky Malovanka.

Zdroj: 
prazskypatriot.cz