Datum zveřejnění: 
7. 8. 2018

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek odvolacího Vrchního soudu v Olomouci, podle kterého se podnikatel Radim Jančura nemusí omlouvat Českému vysokému učení technickému (ČVUT) v Praze za své výroky v médiích o zločinném spiknutí.

ČTK to dnes řekla mluvčí prvoinstančního Krajského soudu v Brně Eva Lásková. Soud v Brně původně rozhodl, že se Jančura omluvit musí, olomoucký vrchní soud ale rozsudek změnil tak, že žalobu školy na podnikatele zamítl.

Jančura v televizním pořadu Otázky Václava Moravce zhruba před čtyřmi lety řekl, že pokud některé projekční firmy potřebovaly na určité projekty "kulaté razítko", mohly se obrátit právě na pražské ČVUT. Ostře kritizoval práci dopravního experta z ČVUT Františka Lehovce, hovořil také o "zločinném spiknutí".

"Mým cílem nebylo v žádném případě poškodit pověst ČVUT. Naopak jsem upozornil, že jsou zde lidé, kteří mají způsobilost tuto pověst poškodit," hájil se u soudu v Brně Jančura. 

Jak tehdy uvedla právní zástupkyně vysoké školy Veronika Ordnungová, žalovaný se vyjádřil velmi neobratně, což poškodilo pověst ČVUT. "Pokud se pan žalovaný domnívá, že pochybili jednotlivci na ČVUT, měl by volit jiná slova. ČVUT ročně vydává stovky odborných posudků a prohlášení žalovaného ji poškodilo," uvedla tehdy právnička.

Zdroj: 
eurozpravy.cz