Datum zveřejnění: 
6. 8. 2018

K jednotlivým variantám řešení špatného technického stavu historické budovy Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech-Rybářích mají vzniknout objemové studie. Z nich má mimo jiné vyplynout, jaké náklady by znamenalo sejmutí všech havarijních stropů objektu, demolice a výstavba školy nové nebo přesun školy do nového objektu na zelené louce.
"Pracovní tým se zástupci jednotlivých odborů dává dohromady podmínky pro zadání soutěže pro zpracování objemových studií na tři varianty, co se školou dál. Na základě toho rada a zastupitelstvo vydají stanovisko, jak pokračovat," uvedl karlovarský krajský radní Jaroslav Bradáč (zvolen za SPO).
"Předpokládáme, že ve studii spočítají náklady na jednotlivé varianty. Také potřebujeme vědět, jak škola do té doby, než ta varianta bude zrealizována, bude fungovat," dodal Bradáč.
Kraj se chystá zveřejnit analýzy Kloknerova ústavu ČVUT, podle které jsou prakticky všechny stropy v historické budově školy v nevyhovujícím technickém stavu. Podobně chce Bradáč nechat zveřejnit i objemové studie. "Každý se bude moct vyjádřit, bude-li chtít," uvedl Bradáč, který by byl rád, kdyby k rozhodnutí došlo do konce roku.
Proti demolici Střední uměleckoprůmyslové školy v karlovarské městské čtvrti Rybáře se postavili nejen místní památkáři, ale i architekti a veřejnost. Karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) uvítal, že hejtmanka KK Jana Vildumetzová (ANO) přislíbila širokou debatu ohledně variant řešení. "Pro město je objekt velmi architektonicky hodnotný a byla by obrovská škoda, kdyby měl zmizet ze světa," uvedl Kulhánek.      

Zdroj: 
Právo