Datum zveřejnění: 
31. 7. 2018

Vedení Prahy 3 se rozhodlo vystavit model Nákladového nádraží Žižkov. Projekt studentů Fakulty architektury ČVUT zájemcům přiblíží, jak by se měl tento nevyužívaný prostor proměnit. Model si můžete prohlédnout v Informačním středisku městské části.

Před 2 lety vláda přijala návrh na přenesení sídla Národního filmového archivu do prostor Nákladového nádraží Žižkov. To se stalo podnětem pro studenty Fakulty architektury ČVUT, kteří vypracovali model proměny těchto prostor.

"Cílem projektu je ověřit možnosti transformace budovy Nákladového nádraží na Žižkově v kulturně-společenský kampus tak, jak si to Praha přeje," řekl Vítězslav Danda, architekt.

To znamená rozdělit a dostavět tento objekt tak, aby do budoucna naplnil potřeby různých veřejných, kulturních a vzdělávacích institucí, a to včetně požadavku investora na bydlení a umístění studentských kolejí. 

"To splňuje jednak přání Ministerstva kultury, a také přání developerů, kteří mají předkupní právo na to, aby to nádraží mohli koupit, případně potom prodat hlavnímu městu nebo státu," řekl Tomáš Mikeska, místostarosta MČ Praha 3. 

"Před námi ještě nikdo takové možnosti neověřil. Bylo několik projektů na bydlení a podobně, ale toto zadání nikdo neověřil a my, se studenty, jsme udělali první výkop," řekl Vítězslav Danda.

Vedle živé instituce Národního filmového archivu se 2 promítacími plátny a stykem s veřejností studenti do svého modelu zakomponovali také Akademii výtvarných umění, originální řešení Uměleckoprůmyslového muzea, ale i tržiště nebo motoristický klub. 

"Je to věc, která ukazuje, jak by to nádraží mělo žít. Že pokud by tam byla jenom Národní galerie nebo Národní filmový archiv nebo muzeum, tak se může stát, že se to večer zavře a v noci to bude neživé, bude tam klid. A pokud tam budou bydlet studenti, pokud tam budou byty, tak se to celé naplní," řekl Tomáš Mikeska. 

Model v měřítku 1:81 znázorňuje také vedení tramvajové dopravy. Ta by podle návrhů studentů měla vést severní částí Nákladového nádraží. Celou vizualizaci si zájemci mohou prohlédnout v Informačním centru Prahy 3 až do konce prázdnin.

Autor: 
Kristýna Svobodová
Zdroj: 
prahatv.eu