Datum zveřejnění: 
30. 7. 2018

Je to úspěch a zlepšení, jestliže máme zhodnotit zisk pěti grantů Evropské výzkumné rady (ERC) pro Česko.
Zatím se však sluší jen takový opatrný potlesk pro zdejší prostředí, jež musí počty příště ne-li zvyšovat, tak aspoň zopakovat. Ovšem všech pět mladých vědců -jedna dáma a čtyři pánové -, kteří v pátek získali prestižní ERC granty, si zaslouží hlučný aplaus. Bojovali v jedné z nejkompetitivnějších soutěží planety, přičemž se řadí mezi 403 "vítězů". Gratulujeme!
O startovní grant až do výše 1,5 milionu eur (asi 38 milionů korun) žádalo totiž 3170 uchazečů, kteří už beztak patří mezi výtečné vědce. Inu, renomé ERC je po dekádě existence takové, že žádosti o podporu zasílají do Bruselu vesměs jen ti, kteří mají co nabídnout: jejich nápady, um, výsledky či zaujetí "proklepnou" při pověstně tvrdých pohovorech přední světoví vědci, často na úrovni nobelistů...
Aco z pěti nových "íársí" plyne? Nabízím zde pár rychlých, navíc i nedělních postřehů. Za prvé: Pokud má Česko obory, v nichž hrají mladí vědci ligu mistrů, jsou to přírodní vědy: čtyři granty pro zástupce Life Sciences, jeden fyzikovi. Za celou existenci rady šly do naší vlasti pro společenské obory (a ve všech třech kategoriích udělených zhruba třiceti grantům!) jen čtyři pozitivní dopisy. Dvakrát pro ekonomy (Filip Matějka, Jakub Steiner), jednou pro právníka (David Kosař) a historika (Peter Szabó). Přitom společenské obory získaly letos v Evropě čtvrtinu čili 115 projektů ze 403!
Za druhé: Po dekádě ERC je vidět, kde se vskutku dělá excelentní věda, o níž se v Česku tak hojně mluví... Mezi příjemci dominují ústavy Akademie věd, Univerzita Karlova a Masarykova univerzita, která spolu s Vysokým učením technickým vytvořila v Brně středisko CEITEC (kde řeší už pět grantů). Vedle těchto institucí získaly prestižní dotaci už jen ČVUT (dvakrát) a po jedné mají Univerzita Palackého, Vysoká škola chemicko-technologická a Univerzita Pardubice.
Za třetí: Bioložka Kateřina Sam je teprve třetí ženou, která do Česka ERC grant přinesla, byť dalším Češkám se to podařilo v cizině. Tam už působí i Jana Roithová (jediná dvojnásobná držitelka), jež si grant odnesla z Karlovky do nizozemského Nijmegenu; fyzička Jana Kalbáčová Vejpravová naopak převedla grant z Akademie věd na "matfyz".
Za čtvrté: Z úspěšného podniku ERC, který nyní rozdělil po Evropě 603 milionů eur, se stává obří propagační a bohužel i "píárkářský" nástroj EU, jenž striktně vyžaduje informační embargo nejen od tiskových odborů, ale i samotných vědců. To se nestávalo; když jste se dříve tázali oceněných, zda už mají "dopis" (Hurá!), nijak se nemuseli ohlížet na datum a hodinu, kdy v televizi vystoupí eurokomisař.
Snad to není předzvěst časů, kdy zvítězí PR nad vědci samými. Průzkumy totiž ukazují, že až 79 procent výzkumů placených z ERC přináší zásadní poznatky.

Pět mladých vědců - jedna dáma a čtyři pánové -, kteří v pátek získali prestižní ERC granty, si zaslouží hlučný aplaus. Bojovali v jedné z nejkompetitivnějších soutěží planety, přičemž se řadí mezi 403 "vítězů". Gratulujeme!       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny