Datum zveřejnění: 
28. 7. 2018

Některé vládní budovy, elektrárny a sportovní stadiony by mohly v budoucnu využít nový způsob, jak čelit potenciálním útokům cizích dronů. Vědci z elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze totiž vyvinuli speciální bezpilotní letouny.

Drony, které vyvinuli experti z Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT), umí lokalizovat cizí dron, který se pohybuje v cílové oblasti. Nově bude bezpilotní letoun schopen cizí dron také zachytit do vystřelovací sítě a tím ho zneškodnit. V budoucnu by takovéto bezpilotní letouny mohly střežit státní instituce a veřejné akce nebo fotbalová hřiště.

Tato vize má však jeden háček. V současnosti totiž v Česku není možné cizí létání autonomních strojů v souladu s legislativou. Podle tvůrců zařízení je potřeba přípravit legislativu, získat povolení a certifikaci pro systém. Vědci již zahájili jednání o nutnosti změnit zákony s Úřadem civilního letectví.

Systém s názvem DeDrone bude v brzké době dále rozšířen - v podobě vlastních inteligentních dronů, které dokážou pomocí vystřelovací sítě nežádoucí stroj ve vzduchu chytit, případně ho nárazem zneškodnit, což v současné době neumí žádný podobný systém na světě.

Od projektu si vědci slibují výkonný bezpilotní prostředek, který dokáže automaticky reagovat na alarm systému DeDrone a sám rychle doletí do oblasti, kde je odhadován výskyt cizího dronu. Bezpilotní letoun následně přesně určí jeho pozici, a na vhodném místě dron zachytí do vystřelovací sítě.

Systém DeDrone je navržen tak, aby dokázal poskytovat ochranu takzvané kritické infrastruktury státu, jako jsou elektrárny, vládní sídla, průmyslové komplexy nebo stadiony. Podle jeho zástupců může chránit ale i sídla firem a soukromé rezidence, a to nejen proti útokům dronů, ale i proti jejich zneužití ke špionáži nebo k získání bulvárních fotografií.

Autor: 
Lukáš Bauer
Zdroj: 
denikplus.cz