Datum zveřejnění: 
28. 7. 2018

Roman ŠEBRLE, moderátor
Vládní budovy, elektrárny nebo stadiony. Všechny tyto potenciální cíle útoků dronů by mohla hlídat bezpilotní letadla. Nový systém dokáže odhalit dron, který se pobybuje v zakázané oblasti. Následně ho zaměří a zneškodní. A právě otázku likvidace nepřátelského stroje vyřešili údajně vědci ČVUT jako první na světě. Více zjistil Karel Rychlý.

Karel RYCHLÝ, redaktor
Vývoj tohoto prototypu prý zabral víc než 1 rok a podle tvůrců přišel na miliony korun.

Martin SASKA, vedoucí sekce multirobotických systémů ČVUT
Jádrem té helikoptéry je umělá inteligence využívající neuronovou síť. Ta naše helikoptéra se snaží odhadnout, kam ta nepřátelská helikoptéra poletí a i kdyby třeba manévrovala, tak je schopná je sledovat, odhadovat, kde bude za 2 vteřiny a vystřelit na to místo tu síť.

Karel RYCHLÝ, redaktor
Velmi důležitou součástí stroje je kromě umělé inteligence i síť, která se používá k odchytu nepřátelského dronu. Ta, která se používá v tomto prototypu, je primárně určená k odchytu zvěře.

Daniel HEŘT, sekce multirobotických systémů ČVUT
Ta síť má rozměry zhruba 3,5 x 3,5 metru. Je vymetená pomocí CO2 bombičky, takže pomocí stlačeného plynu a úsťová rychlost je zhruba 10 až 15 metrů ze sekundu a účinný dostřel se pohybuje okolo 10 metrů.

Karel RYCHLÝ, redaktor
Podle tvůrců by dron mohl být nasazen do běžného provozu v rámci několika týdnů, ale kdy se tak stane doopravdy a jak bude ve skutečnosti vlastně vypadat, musí rozhodnout Úřad pro civilní letectví, který stroj musí schválit. Karel Rychlý, televize Prima.      

Zdroj: 
PRIMA Family