Datum zveřejnění: 
27. 7. 2018

Vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT prezentovali systém na detekci a eliminaci nelegálně se pohybujících dronů v zakázaném území. Systém by měl do budoucna zabránit například teroristickým útokům dronem, které by mohly být reálnou hrozbou.

Zařízení, které detekuje a eliminuje nelegálně se pohybující dron pomocí nového systému. To vzniklo jako výsledek spolupráce pražské ČVUT se soukromými společnostmi. 

"Velkou částí toho systému je detekční zařízení od německého výrobce, které dokáže detekovat, že se někde pohybuje dron, který tam nemá být. Odhadne její pozici. My tu pozici převezmeme a navedeme již zcela autonomně naši helikoptéru do této odhadnuté pozice," řekl Martin Saska, vedoucí multirobotických systémů FEL ČVUT. 

Pomocí palubních senzorů a umělé inteligence, založené na neuronových sítích, helikoptéra sama existenci nežádoucího dronu potvrdí a přesně lokalizuje jeho pozici.

"V okamžiku, kdy ten palubní systém rozhodne, že ten cíl je opravdu helikoptéra, která má být odchycena, je automaticky vystřelena síť z paluby té naší helikoptéry. Ta síť zachytí tu nepřátelskou helikoptéru a zůstane viset na podvěsu. Ta síť je propojena s naší helikoptérou lankem," řekl Martin Saska. 

Systém by pak měl přistát na vyhrazené místě. Pokud síť dron nezasáhne, může ho helikoptéra zneškodnit sebedestrukčním manévrem.

"Ten systém je reakcí na aktuální hrozbu, kterou drony představují. Je vcelku velmi jednoduché zaútočit na infrastrukturu, vládní budovy, elektrárny, stadion plný lidí, ale i na konkrétní sídla jednotlivých osob, ať už s cílem jim ublížit, nebo třeba získat nějakou informaci. Na to my se snažíme reagovat a vyvinout protiopatření," řekl Martin Saska. 

Do budoucna by tak podobné systémy měly chránit i významná místa v Praze, jako je hrad nebo vládní budovy, ale třeba i sportovní stadiony nebo veřejná prostranství, kde se schází mnoho lidí.

Autor: 
Lukáš Kubát
Zdroj: 
prahatv.eu