Datum zveřejnění: 
26. 7. 2018

Pilot velkého letadla si jen málokdy nebo možná nikdy nedovolí vletět do takzvané now fly zóny. Pro provozovatele bezpilotního dronu přitom platí podobná a v řadě případů stejná pravidla. Také mají omezení kam smí a kam už ne. Jenže dron se hůř hlídá než velké letadlo a přitom může nést v krajním případě třeba nebezpečnou nálož, pašovat drogy či případně narušovat něčí soukromí. V Praze dnes představili dron, který má pomoci bojovat proti dronům, které právě ta daná pravidla nebo vymezený prostor naruší. Na vývoj systému Detron se podílel i vedoucí skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze Martin Saska, který je mým dalším hostem. Hezký večer. Můžete krátce přiblížit na jakém principu ten systém funguje a kdy by měl zasahovat?

Martin SASKA, vedoucí skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze
Já bych vás chtěl na začátku jenom malinko poopravit. My jsme se nepodíleli na vývoji systému Dedron, Dedron je komerční výrobek německé firmy pro detektivy Helikopter. My jsme do vyvíjeli systém T Blue One, který je schopný právě na základě informace z tohoto systému Dedron. Tu detekovanou helikoptéru zachytit do sítě a bezpečně ji odnést na místo určení, prostě přistát s ní.

Pavel MALÚŠ, moderátor
V případě, že tedy nějakým způsobem vyšle tu síť, tak nemůže dojít k tomu, že se řekněme, do sebe ta dva drony nějak zacuchají a oba dva spadnou a třeba do davu lidí a napáchají poměrně slušnou škodu?

Martin SASKA, vedoucí skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze
Právě cílem toho našeho řešení je tady tomu zabránit, ostatní nabízených řešení se snaží ten cizí dron nějak sestřelit, znemožnit mu let, zabránit mu komunikovat s pilotem a podobně. Ale všechny tyto řešení jsou právě nebezpečné pro náhodné kolemjdoucí. Ale ten náš systém vyvíjíme tak, aby tady k tomu nedošlo. Ta síť je spojena s tou naší autonomní helikoptérou lankem, které je dostatečně dlouhé a vlastně ta chycená helikoptéra padá pod tu naši helikoptéru, která ji dokáže bezpečně nést samozřejmě za předpokladu, že ta chycená helikoptéra je výrazně lehčí než ten náš vyvíjený systém.

Pavel MALÚŠ, moderátor
Drony jsou užitečné, pomáhají kontrolovat elektrická vedení, používají je filmaři, zemědělci a spousta oborů, kde se dají použít. Nicméně dají se právě i zneužít drony. Stává se to častěji v našich podmínkách?

Martin SASKA, vedoucí skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze
Je spousta lidí, kteří si chtějí na točit třeba video přistávajícího letadla u letiště a právě ten pilot toho velkého letadla je touto helikoptérou ohrožen, nejen ten pilot, ale celé to letadlo. Ale kromě toho ta helikoptéra by mohla posloužit teroristům jako velmi účinná zbraň lze ji koupit za pár korun nyní a ji dnes neškolený operátor ji dokáže dostat na místo určení velmi jednoduše.

Pavel MALÚŠ, moderátor
A jak to vypadá s reálným nasazením takovýchto systémů protože ta legislativa vlastně teďka neumožňuje nasadit takový ten řekněme autonomní systém, který si létá sám, aby zneškodnil takový ten druhý dron. Chystají se tady nějaké změny?

Martin SASKA, vedoucí skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze
Přesně tak. My jsme vlastně právě i tady tou demonstrací chtěli tady tu diskusi vyvolat. Protože si myslíme, že ty hrozby těch helikoptér už jsou velmi velké. Ty helikoptéry jsou hodně rozšířené. A je jen otázkou času, než se něco stane. A my jsme chtěli přimět trochu i společnost, aby se nad tím zamyslela, aby tlačila na orgány, které jsou tady v tom činné, aby nám pomohli vlastně upravit tu legislativu, aby tady ten systém mohl operovat. My se snažíme vybavit bezpečnostními pojistkami, aby opravdu létal jen v té zóně vymezené proto jeho působení, takže by se nemělo stát, že by prostě ta umělá inteligence na té helikoptéře jí poslala někam jinam, kde by ublížil víc než by pomohl.

Pavel MALÚŠ, moderátor
Říká vedoucí skupiny multirobotických systémů Fakulty elektrotechniky ČVUT v Praze Martin Saska, díky za to a hezký večer.

Jan KALIBA, zpravodaj, Spojené státy americké
Také děkuji, na shledanou.      

Zdroj: 
ČRo Plus