Datum zveřejnění: 
26. 7. 2018


Vládní sídla, elektrárny nebo sportovní stadiony by v budoucnu mohly chránit proti možným útokům dronů speciální bezpilotní letouny. Vyvinuli je vědci z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (FEL ČVUT) pro společnost 601, s. r. o., která prodává systém DeDrone pro ochranu proti autonomním letadlům a helikoptérám.

Praha - Letadélko na dálkové ovládání maskované jako figurka Supermana bez problému překonává všechna bezpečnostní opatření a proniká přímo do nitra areálu jaderné elektrárny ve Francii. Naráží do jednoho z jaderných reaktorů a řítí se k zemi. Tyto záběry pořízené aktivisty z organizace Greenpeace nedávno obletěly svět, aby upozornily na to, jak je snadné zaútočit na elektrárny nebo jiné strategické cíle.

Čeští vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT vyvinuli pro firmu 601, s. r. o., autonomní systém, který dokáže takové nepřátelské drony najít a zneškodnit. Ve čtvrtek představili plně funkční prototyp své "helikoptéry" na hřišti na pražském Císařském ostrově.

"Cílem systému je pomocí vystřelovací sítě zachytit helikoptéru, která byla detekována. Síť je propojena s naší helikoptérou pomocí lanka, na tom lanku je pak nepřátelská helikoptéra transportována do místa, které je k tomu určené," vysvětluje Martin Saska, vedoucí skupiny multirobotických systémů na ČVUT.

Systém počítá i s případy, že bude muset nepřátelský dron zneškodnit nárazem. "Dá se předpokládat, že v určitých aplikacích nebude čas na to, připravovat si palebnou pozici na střílení sítě, ale bude potřeba helikoptéru ihned zneškodnit," upozorňuje Saska.

Autor: 
Adéla Skoupá
Zdroj: 
aktualne.cz