Datum zveřejnění: 
25. 7. 2018

Obří části magnetu pro urychlovače částic vyrobila společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM). Zakázka je určena pro Spojený ústav jaderných výzkumů v Rusku, jehož zakladatelem bylo v roce 1956 také tehdejší Československo.
Hodnota zakázky je asi 35 miliónů korun. "Takže to není až tak obrovské cenově, nicméně je to vstup na vysoce kvalitní trhy, kde se požadují speciální hodnoty jak rozměrové, tak zkoušky. Kdybych to přirovnal k autům, tak je to vstup mezi mercedesy," poukázal s úsměvem generální ředitel VHM Daniel Kurucz.
Výrobek má obří parametry. Průměr středového kruhu je 6,6 metru, délka je devět, výška je osm a šířka 7,6 metru. Celková váha je 600 tun. "Jde o největší zařízení vyrobené naší firmou za posledních 18 let," ujistil generální ředitel.
Výroba se protáhla na dva a půl roku. Kvůli finančním potížím, které zasáhly VHM v nedávné době, musela být totiž na nějakou dobu přerušena. "Naštěstí termíny byly takové, že to přímo nevadilo. A je také pravda, že tak unikátní kus neumí vyrobit každý. Nakonec jsme to stihli v termínu, který zákazníkovi vyhovoval," řekl Kurucz.
Spojený ústav jaderných výzkumů (anglicky Joint institute for Nuclear Research – ve zkratce JINR) je mezinárodní organizace zabývající se experimentálním a teoretickým výzkumem v oboru jaderné a částicové fyziky. Sídlo má v Dubně u Moskvy, její rozpočet je zhruba 270 miliónů dolarů a zaměstnává asi 4,5 tisíce lidí. V Dubně pracuje v současnosti i 40 zaměstnanců z ČR, z toho je polovina absolventů doktorandského studia.
Vítkovická zakázka je určena pro nově budovaný komplex urychlovačů NICA. "Je to projekt za 400 miliónů dolarů, podílí se na něm všechny členské země," řekl ředitel Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze Ivan Štekl. Upřesnil, že výrobek z Vítkovic bude nosnou částí magnetu, který se vyrábí v Itálii. "Bude sloužit jako důležitá součást velkého magnetu, kterému se říká MPD Detektor. Ten bude mít statisíce detektorů, které budou sloužit ke studiu toho, jak se chová hmota, když ji hodně natěsníte," popsal pro laiky.
Podle Jaroslava Havránka, manažera VHM pro speciální projekty, trvala výroba obřích částí magnetu urychlovače částic asi rok, poslední měsíc pak probíhala montáž.
"Nyní proběhla přejímka a zkouška za účasti lidí s JINR. Pochvalují si, že se podařilo docílit přesnosti opracování a smontování 0,5 milimetru. Mysleli si, že to bude horší," prozradil.       

Autor: 
Pavel Karban
Zdroj: 
Právo