Datum zveřejnění: 
23. 7. 2018

Je lepší instalovat na střechu rodinného domu termické solární kolektory, nebo fotovoltaické panely? Přijde na to, jaký je hlavní cíl instalace: jestli ohřev vody, nebo výroba elektřiny.

Základní fakt je, že ekonomická návratnost obou systémů by bez dotací byla relativně dlouhá. Naštěstí však až do roku 2021 funguje dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ), který je určen pro vlastníky a stavebníky rodinných domů na území celé ČR a pro vlastníky bytových domů a společenství vlastníků jednotek (SVJ) v Praze. Pro bytové domy mimo Prahu lze čerpat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu v rámci EU.

DOTACE I NA DÍLČÍ OPATŘENÍ

Pokud chcete prostřednictvím Nové zelené úsporám získat dotaci na solární termický nebo fotovoltaický systém, nemusíte kvůli tomu provádět ani zateplení objektu, ani jiná energeticky úsporná opatření. O dotaci můžete žádat i u novostaveb, tedy domů před kolaudací. Podstatné však je, že všechny dotované systémy (termické i fotovoltaické) musejí být umístěny přímo na stavbě, k níž se dotace vztahuje. Základní konkrétní informace obsahují rámečky na dalších stránkách.

BYTOVÉ DOMY MIMO PRAHU

Integrovaný regionální operační program (IROP) funguje pod Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Jeho výzva č. 78 s názvem Energetické úspory v bytových domech III se vztahuje na vlastníky bytových domů (kromě fyzických osob nepodnikajících), SVJ i bytová družstva jako správce bytových domů podle zákona č. 311/2013 Sb. Žádosti přijímá až do 29. 11. 2019. Celkem nabízí 3,5 miliardy korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) na zateplování, výměnu oken a dveří nebo výměnu zdroje tepla pro bytové domy mimo Prahu. Bytovým domem pro účely žádosti se rozumí dům se čtyřmi a více byty, v němž více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na bydlení a je k tomuto účelu určena.

SOLÁRNÍ KOČKOVÁNÍ

Možnosti dotací tedy známe – tak proč se o ně neporvat! Někteří to bohužel berou doslova… "Pamatuji doby, kdy obnovitelné zdroje energie byly na jedné lodi, neboť se v praxi obtížně prosazovaly," napsal už před čtyřmi lety doc. Ing. Tomáš Matuška, Ph. D., dnes vedoucí výzkumného týmu Energetické systémy budov na Fakultě strojní ČVUT v Praze. "Proto se navzájem podporovaly a vždy se ctila především energetická efektivita řešení. S rozvojem byznysu okolo úspor a obnovitelných zdrojů energie však bohužel nastala doba,okopávání kotníků‘, kupeckých počtů a neseriózního ohýbání výpočtů."

JAK NA OHŘEV VODY?

My se do výpočtů raději pouštět nebudeme. Faktem však je, že vodu lze dnes ohřívat nejen pomocí termických solárních kolektorů, ale také pomocí fotovoltaických panelů pro elektrický ohřev vody (systém s ohřívačem vybaveným elektrickým topným tělesem na stejnosměrný proud). K jednoduché základní instalaci můžete přidat ještě regulátor sledování bodu maximálního výkonu (Maximum Power Point Tracking – MPPT), který systém prodraží přibližně o 20 000 Kč, ale umožní vám udržet výrobu elektrické energie ze slunce vždy na maximu podle proměnlivých klimatických podmínek. Účinnost systému se tím dá zvýšit až o 40 procent! Celkovou bilanci by vám měl spočítat nezávislý odborník, protože výpočet vůbec není jednoduchý… Pokud vám jde výhradně o ohřev vody a přitápění, nezatracujte předem termický systém: Mnozí ho odepisují a montážně je složitější, ale stále ještě může přinést nejlepší výsledky. Pokud vám ovšem jde zároveň i o výrobu elektřiny pro vlastní potřebu v domě, pak se zřejmě vyplatí fotovoltaický systém s technologií MPPT. Účinnost jednotlivého fotovoltaického panelu by měla být nejméně 15 procent. D

Unikátní mapa solárních firem Solární asociace jakožto největší profesní organizace v sektoru fotovoltaiky a akumulace na svých stránkách www.solarniasociace.cz představila přehled a mapu doporučených instalačních a servisních firem. Ve svém okolí si tak snadno najdete prověřenou firmu, která vám na klíč dodá malou solární elektrárnu, solární střešní tašky nebo baterky pro akumulaci elektřiny. Mapu mohou jako vhodného pomocníka využít i majitelé a provozovatelé solárních elektráren, kteří hledají zavedeného poskytovatele servisních služeb. Virtuální baterie – česká energetická novinka Víte, co jsou cloudové služby? Jde o internetová řešení, která vám umožní účelně šetřit. V energetické oblasti je na český trh přináší jako první společnost E. ON spuštěním své Virtuální baterie. Toto unikátní řešení nabízí k fotovoltaickým systémům pro domácnosti. Každá domácnost může nově ukládat energii, kterou vyrobí, ale v danou chvíli nespotřebuje, do Virtuální baterie. Z ní si ji může vyzvednout a využít ji později podle vlastní potřeby. Díky tomu spotřebují domácnosti 100 % své vyrobené energie a ušetří více než s obyčejným solárním systémem. Dosavadní prodej energetických přebytků do veřejné sítě je totiž finančně nevýhodný. "Přes den, kdy lidé nebývají doma, nebo v létě vyrábí domácí fotovoltaické systémy obvykle mnohem více energie, než zvládne domácnost spotřebovat. Přibližně třetina vyrobené energie pak nenávratně odchází do sítě. Díky Virtuální baterii klient využije 100 % energie ze své střechy. Tím maximalizuje úsporu a urychluje návratnost investice do solárního systému," uvádí Jan Zápotočný, člen představenstva E. ON Energie. "Zájemcům o fotovoltaickou elektrárnu s Virtuální baterií nabízíme kompletní servis. Navrhneme solární systém na míru, zařídíme instalaci, postaráme se o odbornou kontrolu, připojení do sítě i spuštění. Navíc vypracujeme a podáme za klienta žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám – včetně energetického posudku," doplňuje Luboš Vrbata, produktový manažer E. ON zodpovědný za fotovoltaiku. Díky webovému rozhraní má klient jednoduchý a přesný přehled, jak svou Virtuální baterii využívá. V Klientské zóně jsou přehledně graficky znázorněny veškeré údaje a statistiky o provozu Virtuální baterie. Cena Virtuální baterie se odvíjí od toho, kolik energie do ní uložíte. Začíná na 49 Kč měsíčně (za uschování 1 MWh ročně).

Podpora instalace termických systémů v rámci Nové zelené úsporám Solární termický systém na přípravu teplé vody (podoblast C.3.1): podpora fixní částkou 35 000 Kč, pro Moravskoslezský a Ústecký kraj navýšení o 10 % (38 500 Kč) Solární termický systém na přípravu teplé vody a přitápění (podoblast C.3.2): podpora fixní částkou 50 000 Kč, pro Moravskoslezský a Ústecký kraj navýšení o 10 % (55 000 Kč) Navíc lze získat podporu na zpracování odborného posudku (podoblast C.5): maximálně do výše 5 000 Kč (zvýhodnění pro Moravskoslezský a Ústecký kraj zde neplatí) Podpora instalace FV systémů v rámci Nové zelené úsporám Dotace v rozmezí 35 000 Kč – 150 000 Kč: zvýhodněny jsou systémy s akumulací elektřiny do akumulátorů. Instalovaný výkon nesmí být vyšší než 10 kWp. Fotovoltaické panely musí mít účinnost alespoň 15 %. Dotace může pokrýt maximálně 50 % investičních nákladů. Vyrobená energie musí sloužit zejména k pokrytí spotřeby energie uvnitř podpořené budovy (min. 70 % vyrobené elektřiny). Stejně jako u termických systémů lze uplatnit zvýhodnění pro Moravskoslezský a Ústecký kraj (navýšení dotace o 10 %) i podporu na zpracování projektové dokumentace a odborných posudků (do výše 5 000 Kč). Nová střecha se zcela novou krytinou Díky kombinaci optimalizovaného designu a upravené výrobní receptury se krytina Classic AERLOX vyznačuje o 30 % nižší hmotností než srovnatelné betonové tašky. Jak toho nová taška dosahuje? Kombinací optimálního tvaru, použití velmi kvalitního cementu a speciálního kameniva. Přitom je zachována požadovaná pevnost, mrazuvzdornost i tvarová stálost. Model je opatřen vyspělou povrchovou úpravou Protector PLUS s použitím vrstvy mikrobetonu. Tím je zaručena dlouhodobá stabilita původní barevnosti. Pokládka tohoto modelu je méně fyzicky náročná a z toho vyplývají i nižší náklady na manipulaci. Díky nízké hmotnosti představuje Classic AERLOX vhodnou volbu pro rekonstrukce střech, u kterých je nosnost krovu limitována. Novinka byla vyvíjena jako standardní součást Inteligentního střešního systému Bramac. Profil tašky odpovídá modelové řadě Classic a disponuje velmi propracovaným systémem originálních střešních doplňků. Výrobce nabízí záruku 30 let na kvalitu a mrazuvzdornost betonových střešních tašek. Dle vybraných střešních doplňků pak mohou zákazníci získat i záruku 10 či 15 let na funkčnost střešního systému. Více na www.bramac.cz.

Dotace v deseti krocích Najděte si projektanta a energetického specialistu, kteří vám zpracují odborný posudek. Projednejte svůj stavební záměr s příslušným stavebním úřadem. Ve spolupráci s energetickým specialistou vyplňte na www.novazelenausporam.cz formulář Krycí list technických parametrů pro oblast podpory C (posílá se také v listinné podobě). Vyplňte elektronickou žádost o podporu v informačním systému programu Nová zelená úsporám. Do pěti kalendářních dnů od elektronické evidence žádosti doručte krajskému pracovišti Státního fondu životního prostředí (SFŽP) žádost o podporu včetně povinných příloh v listinné podobě. SFŽP žádost zkontroluje a dá vám písemné vyrozumění o její akceptaci. Zajistěte si odborný technický dozor (nutná podmínka!), zvolte si konkrétní materiály, výrobky a jejich dodavatele a do 9 měsíců od akceptace žádosti opatření zrealizujte. Řádné dokončení realizace podporovaných opatření je nutné doložit SFŽP předložením požadovaných dokumentů v časovém termínu. SFŽP pak vydá dokumenty Registrace akce a Rozhodnutí o poskytnutí dotace, které vám zašle poštou. Do tří týdnů od vydání Registrace akce a Rozhodnutí o poskytnutí dotace vám SFŽP vyplatí dotaci na bankovní účet, který jste uvedli v žádosti o podporu.

Autor: 
VÍT STRAŇÁK
Zdroj: 
Domov