Datum zveřejnění: 
21. 7. 2018

Centrum Benešova se dočká obnovy. Radnice vyhlásila vítěze architektonické soutěže.

BENEŠOV Pro benešovské obyvatele to bude revoluce. "Jejich" Masarykovo náměstí plánuje vedení radnice kompletně předělat – jedinou větší opravou náměstí přitom bylo před více než dvaceti lety jeho předláždění. Poprvé ve své historii tak město vyhlásilo architektonickou soutěž. Porota vybírala ze čtrnácti projektů, výsledky jsou známé týden. A veřejnost už na ně reaguje. Podle některých je náměstí v dobrém stavu a není třeba ho opravovat. Další vzkazují, aby se vedení města zaměřilo spíše na chodníky či rekonstrukce silnic. Jiní ale nový vzhled centra kvitují. A proč má k obnově dojít? Dnes není vidět z jednoho konce náměstí na druhý. Ve výhledu brání aleje vzrostlých lip a prostor uprostřed tříští několik oválů se zelení. Když se koná kulturní akce, pódium je stísněné v rohu. Podle zástupců města by se náměstí mělo změnit na místo, kde mohou lidé posedět, dát si kávu a popovídat.

Párování

"Nejdůležitější funkcí, kterou obecně náměstí plní, je shromažďování lidí, a to je v Benešově problém. Jeho současná podoba pochází z poloviny devadesátých let minulého století, což není až tak vysoký věk, ale zjistili jsme, že nevyhovuje ani provozně, ani materiálně. Tehdy byla zámková dlažba oblíbená, ale není kvalitní a trvanlivá," uvedl městský architekt a porotce soutěže Michal Schwarz. Spolu s ním v porotě zasedli například Michal Kohout z Fakulty architektury ČVUT, specialistka na krajinnou a zahradní architekturu Radmila Fingerová či Jiří Janďourek, odborný asistent na katedře architektury Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.
Podle Schwarze byly výsledky těsné. Vyhrál ateliér SKUpina Marcely Steinbachové a Víta Holého z Prahy, kteří řešili centrum Benešova, jež se skládá z Masarykova a Malého náměstí, jako prostor dvojic – dvě náměstí, dva radniční domy, dvě řady stromů. "Při vypisování soutěže a při hodnocení jsme se snažili klást co největší důraz na užívání náměstí, nikoli na design. Náměstí mají místní velmi rádi a často sem chodí a naším cílem je, aby ho využívali ještě víc," doplnil Michal Schwarz.

Inspirace z 20. a 30. let

"V návrhu jsme částečně vycházeli z historických fotografií, kdy bylo náměstí místem pro setkávání, trhy a různé kulturní aktivity. V maximální míře používáme žulovou dlažbu doplněnou o mramorovou mozaiku před domy, stejně jako je to vidět na fotografiích z dvacátých a třicátých let minulého století," přiblížila Seinbachová, z jejíž "dílny" pochází i návrh rekonstrukce městského muzea na Malém náměstí, které se v nové podobě otevře v září.
V návrhu úprav náměstí ruší architektka jednu řadu stromů a přesouvá ji na druhou stranu, kde budou dvě vedle sebe. Zmizet mají ovály a kašna. Tím se volný prostor mnohonásobně zvětší. Zajímavostí jsou vodní trysky, které v létě budou osvěžující atrakcí nejen pro děti. Podobné mají například v Poděbradech na kolonádě.
Architekti se zabývali také prolukou u infocentra. V ní má vzniknout dům s multifunkční halou propojený se sousedním infocentrem. Hala, v níž se mohou konat výstavy či koncerty, bude průchozí na dosud nepřístupný dvorek, kde bude kašna, dětské hřiště či stůl na ping-pong.
"Vítězný návrh se mi líbí. Kromě velké plochy pro koncerty, trhy, vánoční akce nebo ledovou plochu na bruslení je tu spousta útulných míst ve stínu," podotkl mladý benešovský architekt Luboš Klabík. "Lidé lamentují, že náměstí bude rozpálené, ale vodní plocha s tryskami ho ochladí, navíc všude jsou roztroušené menší kašny a pítka," doplnil Klabík s tím, že přibylo i stromů: "Zeleň bude vytvářet hodně stínu. Pod novou promenádou z lip je víc sezení ve stínu než dnes a počítá se tam i s trampolínkami pro děti."
Pro autory má ale i několik podnětů, na náměstí mu například chybí výrazný dominantní prvek. "Může to být benešovská hvězda nebo ornament v dlažbě, fontána, socha, něco, co si turista vyfotí a bude ukazovat," míní Klabík.
V září chce vedení města s architekty návrh představit veřejnosti. "Nejde o konečnou fázi, ale o návrh. Je prvním krokem k novému vzhledu náměstí, jehož podoba se bude ještě vyvíjet," dodal starosta Petr Hostek (ČSSD). Příprava a projektování zaberou minimálně dva roky. Náklady na rekonstrukci se mohou pohybovat kolem 70 až 100 milionů korun. Podobnou architektonickou soutěž v minulosti vypsaly i Lysá nad Labem či Hostivice.       
 

Autor: 
Markéta Zikmundová
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes