Datum zveřejnění: 
21. 7. 2018

Systém pro rezervaci a management privátních letů malých a středních provozovatelů, snímkování pomocí dronů pro průmyslové účely a elektrické pohonné jednotky pro tzv. pseudosatelity létající ve vysokých výškách. To jsou projekty tří start-upů – dvou českých a jednoho švýcarského – které letos v červnu Evropská kosmická agentura (ESA) vybrala k dvouleté inkubaci v pražském kosmickém inkubátoru ESA BIC Prague.

Firmy Strafos, Aleego a ZetJet Technologies se přidají k sedmičce start-upů, které zde již své produkty či služby zdokonalují. ESA BIC Prague tak zároveň přivítá svého prvního účastníka ze zahraničí.

Švýcarská firma ZetJet Technologies vyvíjí elektrické pohonné jednotky pro tzv. pseudosatelity létající ve vysokých výškách. Jedná se o letouny vyplňující mezeru mezi vesmírnými satelity a drony. ZetJet Technologies pracuje se speciální technologií, která výrazně snižuje spotřebu paliva či elektrické energie nutné k pohonu letounu. Pseudosatelity, jejichž cena se pohybuje na 10 až 20 procentech ceny družic, létají během dne na solární pohon, v noci pak využívají energii nashromážděnou v bateriích.

„Společnost ZetJet Technologies si pro svou inkubaci zvolila Českou republiku, protože je zde tradičně silný aerospace sektor. Vedle toho bylo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) jedinou univerzitou v Evropě, která jim dokáže s projektem efektivně pomoci,“ říká Marek Aldorf, vedoucí Oddělení ESA BIC Prague agentury CzechInvest. „Věřím, že po ní budou následovat i další zajímavé technologické firmy ze zahraničí,“ dodává.

Firma Strafos vyvíjí chytrý systém pro rezervaci a management privátních letů malých a středně velkých provozovatelů. Moderní cloudová platforma využívá družicovou technologii, která v reálném čase ukazuje posádce, operátorovi letadla i letištní obsluze data o poloze a stavu letadla, ať už se nachází kdekoli na světě – i na místech bez pokrytí pozemními přijímači. Je také schopná efektivně spočítat veškeré náklady a optimalizovat čas a trasy letů, které plánuje s ohledem na minimalizaci prázdných přeletů. V komerčním letectví dosud žádný takový systém pro malé a středně velké provozovatele neexistuje.

Na online platformě společnosti Aleego si mohou zákazníci zejména z řad průmyslových firem rezervovat UAV dronní mise za účelem snímkování. Tato technologie je v posledních letech vyhledávaná zejména díky nesrovnatelně nižším nákladům a kratší době dodání oproti klasickým leteckým fotografiím. Data sesbíraná během letu vyvíjený systém zpracuje do přehledného reportu, který předá zákazníkovi.

V pražském kosmickém inkubátoru ESA BIC Prague mohou vybrané start-upy na dokončení svých produktů a jejich uvedení na trh čerpat podporu až 50 tisíc eur. Vedle Evropské kosmické agentury (ESA) se na programu finančně podílí i hl. m. Praha, celkem je v něm vyčleněno téměř 45 milionů korun. V inkubátoru sídlícím v pražském Paláci Adria mají start-upy přístup ke konzultačním a poradenským službám technologického i podnikatelského charakteru, marketingové podpoře a kontaktům na možné partnery i potenciální investory. Zázemí projektu zajišťuje spolu s CzechInvestem i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Partnery ESA BIC Prague jsou také Ministerstvo dopravy a Komerční banka. V ESA BIC Prague se momentálně inkubuje 7 firem (Festka, NG Aviation, Big Terra, NaviRider, SMUP UQ, Foxworks Aerospace a Let´s Earth), tři start-upy (InsightART, Triphood, Tuddy Tuddy) již svoji inkubaci v první polovině roku 2018 úspěšně ukončily.

Zdroj: 
vedavyzkum.cz