Datum zveřejnění: 
20. 7. 2018

Ikonický newyorský Central Park slaví výročí. Před 165 lety byl pro park vyčleněn prostor v oblasti nynějšího Manhattanu, o pět let později se pak otevřela první část. „Podobně velká zelená oáza uprostřed města by už teď nevznikla, protože hodnoty se změnily,“ míní vedoucí Ústavu krajinářské architektury z Fakulty architektury ČVUT Vladimír Sitta. „Naši předkové měli vizi, zatímco my přešlapujeme na místě,“ uvedl expert v rozhovoru pro ČT24.

Newyorskému parku o rozloze skoro 3,5 kilometru čtverečních, kde bylo vysázeno na 26 tisíc stromů, se přezdívá „plíce New Yorku“. Podle údajů organizace Reforesta, která zkoumala španělské duby, se dá říct, že Central Park ročně vyprodukuje zhruba milion kilogramů kyslíku.

Plány na výstavbu největšího městského parku ve Spojených státech vznikly už počátkem 19. století. První část byla otevřena v roce 1858, uvedl expert Sitta. „Central Park je výjimečný vůbec tím, že se stal. Je udivující, jak rychle byl konstruován,“ poznamenal expert.

Za plánem stáli vítězové soutěže z roku 1857 – architekti Calvert Vaux a Frederick Law Olmsted. Zatímco Vaux měl na starosti lávky, mosty a podchody, Olmsted coby krajinný architekt zase rozhodoval o poloze každého stromu, keře nebo třeba vzniku umělých jezírek.

„Pro velká města jsou takové parky naprosto základní. Města mají samozřejmě spoustu malých parků, ale velký park přiblíží přírodu v té nejpřesvědčivější formě,“ podotkl vedoucí Ústavu krajinářské architektury z Fakulty architektury ČVUT Vladimír Sitta.

V době vzniku parku byly přesně nastavené parametry, kam až stavět. „V tomto ohledu byli naši předkové velcí vizionáři. Strávil jsem více času v Austrálii a musím říct, že tamní guvernér už v roce 1810 vyčlenil části Sydney, které jsou tabu zóny – později se z nich staly botanické zahrady, parky. Jsou to plochy velkých rozměrů,“ připomněl odborník.

„Central Park byl inspirativním zdrojem i pro ostatní země. Central park v Sydney má asi poloviční rozlohu, ale dnes je to taková oáza, kterou vyhledávají lidé ze širokého okolí. Kdyby neexistovaly regulace, bylo by to zastavěné,“ upozornil Sitta. Pokud jde o „českou vizi“, v tuzemsku chybí politická vůle, říká expert.

Nadějí jsou bývalá letiště a průmyslové zóny

Sitta se domnívá, že další Central Park by už v současné době nevznikl. „Hodnotové systémy v těchto společnostech se natolik změnily – nemáme nástroje, jak zamezit tomu, aby se území zastavovalo. Potenciál samozřejmě existuje v bývalých letištích, v průmyslových zónách, které se rozpadají,“ prohlásil expert.

Ročně navštíví Central Park zhruba 25 milionů lidí a oblíbený je i mezi filmaři a fotografy – natáčeli se tu třeba Avengers, King Kong, Vánoční skřítek nebo Kamarád taky rád. V roce 1963 se stal národní historickou památkou a od roku 2017 usiluje o umístění na prestižním seznamu UNESCO.

Zdroj: 
ceskatelevize.cz