Datum zveřejnění: 
19. 7. 2018

Více než tři čtvrtiny budov vládních institucí v Česku nehospodaří s energiemi efektivně. To představuje ztrátu zhruba půl miliardy korun ročně.

Vychází to z analýzy Deloitte, která je součástí studie Jak na energetické úspory ve veřejné správě, zpracované sítí firem a organizací UN Global Compact Česká republika. Ta se zaměřuje na společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj.

Ve vlastnictví a v užívání ústředních vládních institucí je celkem 775 budov identifikovaných pro renovaci. Z toho 586 z nich nesplňuje požadavky na klasifikační třídu C (úsporná). Ve více než 75 % budov, o celkové ploše přes 1,5 milionu m², tedy nedochází k efektivnímu využívání energie. Pokud by všechny tyto budovy vyhovovaly energetické třídě C a vyšší, stát by v průměru za provozní energetické výdaje v budovách ústřední státní správy ušetřil zhruba 500 milionů korun ročně.

„Data z ostatních budov nejsou k dispozici. Vhodné srovnání toho, jak se šetří v nemocnicích, školách či úřadech, by mohlo najít prostor ke zlepšení nebo poskytnout příklady dobré praxe. Pokud jsou na tom ale podobně jako vládní instituce, ztráta by přesahovala 12 miliard korun,“ odhaduje Miroslav Lopour, manažer poradenství v oblasti energetiky v Deloitte.

Energetická úspora ve veřejné správě i soukromém sektoru

Jak na zvyšování energetické účinnosti?
Jaká úsporná opatření vyžaduje hospodaření státu?
Jak přispívá internet věcí k optimalizaci služeb ve Vodafone?
Jak úspěšně připravit stavební projekt podle ČVUT?
Jaké jsou výhody Energetické služby s garantovanou úsporou (EPC)?

Odpovědi na výše uvedené otázky a další informace o této problematice najdete v publikaci Deloitte Jak na energetické úspory ve veřejné správě , která vznikla ve spolupráci Deloitte a ČEZ ESCO (Energy Service Company), UN Global Compact, Glopolis, Veolia, Vodafone, ČVUT UCEEB a NCEÚ.

Zdroj: 
spolecenskaodpovednostfirem.cz