Datum zveřejnění: 
19. 7. 2018

Pražský kosmický inkubátor ESA BIC Prague pomáhá začínajícím firmám nejen finančně, ale i konzultacemi a reklamou. Letos v létě přijme tři nové účastníky – dva z ČR a jednoho ze Švýcarska. Vybrané start-upy zde mohou na své projekty čerpat podporu až 50 tisíc eur.

Vedle Evropské kosmické agentury (ESA) se na programu finančně podílí i hlavní město Praha. Celkem je pro něj vyčleněno téměř 45 milionů korun.

Nováčci se přidají k sedmičce start-upů, které zde již své produkty či služby zdokonalují. 

V inkubátoru sídlícím v Paláci Adria mají začínající firmy přístup ke konzultačním a poradenským službám technologického i podnikatelského charakteru, marketingové podpoře a ke kontaktům na možné partnery i potenciální investory.

Švýcaři vyvíjejí pohon pro pseudosatelity

Systém pro rezervaci a management privátních letů malých a středních provozovatelů, snímkování pomocí dronů pro průmyslové účely a elektrické pohonné jednotky pro tzv. pseudosatelity létající ve vysokých výškách.

To jsou projekty tří start-upů, které letos v červnu Evropská kosmická agentura (ESA) vybrala k dvouleté inkubaci v ESA BIC Prague.

Firmy Strafos, Aleego a ZetJet Technologies nastoupí do inkubátoru během léta 2018. Švýcarská firma ZetJet Technologies je vůbec prvním zahraničním účastníkem, spolupracovat bude i s ČVUT. Společnost vyvíjí elektrické pohonné jednotky pro tzv. pseudosatelity létající ve vysokých výškách. Letouny vyplňují mezeru mezi vesmírnými satelity a drony. ZetJet Technologies pracuje se speciální technologií, která výrazně snižuje spotřebu paliva či elektrické energie nutné k pohonu letounu.

Pseudosatelity, jejichž cena se pohybuje kolem 10 až 20 procent ceny družic, létají během dne na solární pohon, v noci pak využívají energii nashromážděnou v bateriích.

ČVUT jediná nabízí efektivní pomoc

„Společnost ZetJet Technologies si pro svou inkubaci zvolila Českou republiku, protože je zde tradičně silný aerospace sektor. Vedle toho bylo České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) jedinou univerzitou v Evropě, která jim dokáže s projektem efektivně pomoci,“ říká Marek Aldorf, vedoucí Oddělení ESA BIC Prague agentury CzechInvest. „Věřím, že po ní budou následovat i další zajímavé technologické firmy ze zahraničí,“ dodává.

Česká firma Strafos vyvíjí chytrý systém pro rezervaci a management privátních letů malých a středně velkých provozovatelů. Moderní cloudová platforma využívá družicovou technologii, která v reálném čase ukazuje posádce, operátorovi letadla i letištní obsluze data o poloze a stavu letadla, ať už se nachází kdekoli na světě – i na místech bez pokrytí pozemními přijímači.

Je také schopná efektivně spočítat veškeré náklady a optimalizovat čas a trasy letů, které plánuje s ohledem na minimalizaci prázdných přeletů. V komerčním letectví dosud žádný takový systém pro malé a středně velké provozovatele neexistuje.

Na online platformě společnosti Aleego si mohou zákazníci zejména z řad průmyslových firem rezervovat UAV drony za účelem snímkování. Tato technologie je v posledních letech vyhledávaná zejména díky nesrovnatelně nižším nákladům a kratší době dodání oproti klasickým leteckým fotografiím. Data sesbíraná během letu vyvíjený systém zpracuje do přehledného reportu, který předá zákazníkovi.

Účast MPO a ministerstva dopravy

Projekt zajišťuje spolu s CzechInvestem i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Partnery ESA BIC Prague jsou také Ministerstvo dopravy a Komerční banka. V ESA BIC Prague se momentálně inkubuje 7 firem (Festka, NG Aviation, Big Terra, NaviRider, SMUP UQ, Foxworks Aerospace a Let´s Earth), tři start-upy (InsightART, Triphood, Tuddy Tuddy) již svoji inkubaci v první polovině roku 2018 úspěšně ukončily.

Zdroj: 
businessinfo.cz