Datum zveřejnění: 
19. 7. 2018

Ministerstvo kultury rozhodlo o tom, že sejme památkovou ochranu z budovy bývalé keramické školy v Karlových Varech. Karlovarský kraj (KK) o tom informoval na sociálních sítích.
"Na základě odborného posudku, který vypracoval Kloknerův ústav Českého vysokého učení technického v Praze na žádost kraje, došlo k závěru, že stav železobetonových stropů je havarijní a zesilování stropní konstrukce je vzhledem k nízké pevnosti betonu neproveditelné," uvádí se ve zprávě kraje na internetu. Vedení KK chce nejdříve s rozhodnutím detailně seznámit zastupitele a pak o tématu diskutovat s veřejností. Hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) ale připomíná, že bude přitom třeba přihlédnout k časovým limitům, protože ve škole probíhá studium ve stísněných podmínkách.
Již dříve vedení kraje nabízelo tři varianty řešení. Prvním je rekonstrukce objektu, ale ta by byla údajně finančně nejnákladnější ze všech možností. Druhým je demolice stavby a výstavba nové školní budovy na jejím místě. Posledním řešením je pak přestěhování školy jinam.
Proti demolici je Národní památkový ústav v Lokti, který podal proti rozhodnutí MK rozklad. Podle památkářů výměna stropů nebude znamenat zásadní ztrátu památkových hodnot. Od roku 2007, kdy byla budova prohlášena za památku, se na památkových hodnotách objektu podle nich nic nezměnilo. Výměny stropů podle nich běžně probíhají i na jiných památkách. Objekt statikou neohrožuje okolí, takže jej není třeba demolovat.      

Zdroj: 
Právo