Datum zveřejnění: 
17. 7. 2018

Některé houby bývají zaměnitelné, ale na takové žádné aplikace opravdu nepotřebujeme.


Rostou! Jakmile se někde ve zprávách objeví toto kouzelné slůvko, vyrazí do lesů davy houbařů. Ostatně o tom, že u nás je houbaření téměř národním sportem, svědčí i to, že se v našich lesích každoročně nasbírá asi 30 tisíc tun hub.

Houbaření má však, jak víme, i svá úskalí. Ne všechny houby jsou jedlé, některé druhy jsou dokonce smrtelně jedovaté a o otravy od lehčích až po ty nejtěžší nebývá nouze. Mnozí houbaři totiž seberou i houby, které neznají nebo si jedlé druhy spletou s těmi jedovatými. Vzhledem k tomu, že hub je asi 120 tisíc druhů na tom není zase nic tak divného.

Ale zdá se, že by nám, amatérským houbařům, mohl v budoucnu pomoci počítačový systém, který dokáže z fotografií rozpoznat tisíce druhů rostlin a také hub. Program vyvinuli na Českém vysokém učení technickém (ČVUT). I když už nyní existuje na rozeznávání hub několik aplikací do mobilních telefonů, vyvinutý program by měl být o třídu lepší. Je totiž v určování rostlin často přesnější než odborníci.

„Program používá tzv. hluboké neuronové sítě, což je model, který obsahuje velké množství jednoduchých výpočtů a který se z množství obrázků snaží paramenty nastavit tak, aby co nejlépe odpovídaly jednotlivým třídám rostlin,“ říká Milan Šulc z Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze, který je jedním z autorů programu. 

ČVUT zatím přípravu aplikace nechystá. Vědce totiž zajímá výzkum hlavně z hlediska strojového učení a počítačového vidění. Chtějí ale své znalosti poskytnout dál a už nyní jsou ve spojení s lidmi, kteří by případnou aplikaci vyvinout mohli. Seznamte se s největší houbou na světě.

S přihlédnutím k tomu, že dnes už si většina populace včetně seniorů bez chytrého telefonu neumí život představit, mohla by aplikace vyvinutá na základě tohoto programu ušetřit mnoho lidí před nebezpečím otravy jedovatými houbami.

 

Autor: 
Karel Kovka
Zdroj: 
instory.cz