Datum zveřejnění: 
17. 7. 2018

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
Budeme teď samozřejmě sledovat i dozvuky této další politické výměny uvnitř vlády Andreje Babiše, to ale až v dalších dnech,v dalších hodinách a v dalších týdnech a možná samozřejmě také v dalších měsících a letech fungování vlády Andreje Babiše. Teď ale další aktuální téma - obměna vedení Českých drah je nebo respektive bude podle odborů neopodstatněná a může vést k destabilizaci společnosti. To aspoň vyplývá ze společného prohlášení odborových svazů. Ty žádají vysvětlení od ministra dopravy Dana Ťoka, který v pátek 13. července odvolal 5 členů dozorčí rady z 9 a prohlásil, že podnik potřebuje profesionální manažery, kteří se dobře připraví nebo respektive dobře připraví České dráhy na liberalizaci železniční dopravy.

Martin MALÝ, předseda, Odborové sdružení železničářů
Bychom prostě chtěli komplet slyšet pana ministra vysvětlení, v čem tedy konkrétně vidí tu nedostatečnost té přípravy nebo špatný postup přípravy a v čem si myslí, že jsou neoprávněné ty požadavky nebo připomínky stávajícího managementu k tomu, které kroky ještě je třeba v legislativní oblasti udělat.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor
Ministr dopravy začal měnit vedení Českých drah nebo dozorčí orgán Českých drah, možná přesněji, minulý týden, předsedu dozorčí rady Milana Ferance nahradí profesor Českého vysokého učení technického, bývalý šéf resortu za Tošovského úřednické vlády Petr Moos. Tím ale rošáda neskončila, protože rada v novém složení má vypsat otevřené výběrové řízení na pozice v managementu národního dopravce. Do konkurzu na tyto vedoucí pozice se mohou přihlásit i současní členové představenstva, kteří jsou ve funkcích 4 roky. A teď ten důvod. Ministr Ťok prý chce, aby se společnost lépe připravila na otevírání trhu, tedy na větší konkurenci dalších dopravců.

Dan ŤOK, ministr dopravy /nestr. za ANO/
Mám pocit, že intenzita přípravy na novou situaci, že ji nevidím. Máme v programovém prohlášení, že chceme udělat moderního národního dopravce z Českých drah, a to je mým cílem.      

Zdroj: 
ČT 24