Datum zveřejnění: 
17. 7. 2018

Přestože o osudu keramické školy v Karlových Varech stále není definitivně rozhodnuto, posudek vypracovaný v Kloknerově ústavu ČVUT na téma stavebně technického stavu budovy hovoří jasně.


[Deník] [Deník]
Můj účet
Odhlásit se
VYBRAT REGION
Vyberte deník
Deník.cz
Benešovský deník
Berounský deník
Blanenský deník
Boleslavský deník
Brněnský deník
Bruntálský a krnovský deník
Břeclavský deník
Českobudějovický deník
Českokrumlovský deník
Českolipský deník
Děčínský deník
Domažlický deník
Frýdecko-místecký a třinecký deník
Havířovský deník
Havlíčkobrodský deník
Hodonínský deník
Hradecký deník
Hranický deník
Chebský deník
Chomutovský deník
Chrudimský deník
Jablonecký deník
Jičínský deník
Jihlavský deník
Jindřichohradecký deník
Karlovarský deník
Karvinský a havířovský deník
Kladenský deník
Klatovský deník
Kolínský deník
Krkonošský deník
Kroměřížský deník
Kutnohorský deník
Liberecký deník
Litoměřický deník
Mělnický deník
Moravskoslezský deník
Mostecký deník
Náchodský deník
Novojičínský deník
Nymburský deník
Olomoucký deník
Opavský a hlučínský deník
Orlický deník
Pardubický deník
Pelhřimovský deník
Písecký deník
Plzeňský deník
Prachatický deník
Pražský deník
Prostějovský deník
Přerovský deník
Příbramský deník
Rakovnický deník
Rokycanský deník
Rychnovský deník
Slovácký deník
Sokolovský deník
Strakonický deník
Svitavský deník
Šumperský a jesenický deník
Táborský deník
Tachovský deník
Teplický deník
Třebíčský deník
Ústecký deník
Valašský deník
Vyškovský deník
Zlínský deník
Znojemský deník
Žatecký a lounský deník
Žďárský deník

Created with Raphaël 2.1.0
Zavřít mapu

VYBRAT MĚSTO

CHEB

MARIÁNSKÉ LÁZNĚ

ZPRÁVY
SPORT
ČERNÁ KRONIKA
KULTURA
PODNIKÁNÍ
MIMINKA
NAŠI PRVŇÁCI
TIPY DENÍKU
DALŠÍ

AUTA

Je osud keramické školy zpečetěn? Posudky budovu posílají k zemi

Karlovy Vary – Přestože o osudu keramické školy v Karlových Varech stále není definitivně rozhodnuto, posudek vypracovaný v Kloknerově ústavu ČVUT na téma stavebně technického stavu budovy hovoří jasně.

Budova se nachází v tak špatném stavu, že by z ní při případné rekonstrukci museli stavebníci zachovat jen vnější „obal“. Kraj nechal posudek vypracovat pro Ministerstvo kultury, které bude na základě zjištění odborníků pokračovat v řízení o sejmutí památkové ochrany této budovy.

„V posudku se konstatuje to, co už bylo řečeno dříve, tedy že konstrukce budovy obsahuje minimum cementu, šetřilo se i na výstužné oceli a stropy jsou tak špatné, že by mohly zůstat v bytové části objektu ze všech maximálně dva. Odborný posudek jsme zaslali na Ministerstvo kultury, které před časem přerušilo řízení o sejmutí památkové ochrany a požadovalo podrobnější zpracování informací o stavu školy. Nyní, na základě nového komplexního posudku, může řízení opět pokračovat,“ uvedl krajský radní pro školství Jaroslav Bradáč.

O situaci ohledně budoucnosti objektu keramické školy chce s ministrem kultury Antonínem Staňkem hovořit také hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). „Budu chtít po panu ministrovi, aby bylo v této záležitosti rozhodnuto co nejdříve. Vedení školy zatím situaci i v provizorních prostorách zvládá, ale uvědomujeme si, že je to jen dočasné řešení. Proto potřebujeme mít stanovisko ministerstva kultury, abychom se mohli rozhodnout, co s budovou dál,“ upřesnila hejtmanka.

Podle krajského radního je budoucích východisek několik. „Buď můžeme přistoupit k celkové rekonstrukci budovy, ale půjde o velmi nákladnou a časově náročnou přestavbu ve výši stovek milionů korun s tím, že z původní stavby se toho stejně moc nezachová. Nebo se můžeme přiklonit k racionálnějšímu řešení, kterým je stavba nové budovy. Buď na místě původní školy, nebo v jiné části města. Je třeba říci, že škola další budovu urychleně potřebuje a mělo by jít o architektonicky funkční prostor. K jakému závěru se přiklonit, to by nám mohlo doporučit právě ministerstvo kultury,“ dodal Jaroslav Bradáč.

Ten přirovnal tuto školu ke krajskému rodinnému stříbru až zlatu. Podle architekta a krajského zastupitele Vojtěcha Franty (Piráti) by jednou z možností záchrany školy bylo i tak zvané naglazování. „Tato metoda by budovu stabilizovala a zastavila degradaci, je ovšem velmi nákladná,“ uvedl. A dodal, že v případě demolice by se dala znovu postavit replika budovy. Dřívější keramická škola, dnes Střední uměleckoprůmyslová škola, je také v centru pozornosti firem z keramického průmyslu a výroby porcelánu v regionu. Zástupci společností na jednání s představiteli kraje deklarovali, že škola má jejich podporu a nadále chtějí, aby se v ní udržely obory, z nichž vycházejí kvalifikovaní absolventi.
 

Zdroj: 
chebsky.denik.cz