Datum zveřejnění: 
16. 7. 2018

Evropská města chtějí změnit zvyklosti v oblasti uchovávání a distribuce elektrické energie vyrobené běžnými občany či firmami. Do projektu, který povede univerzita z Norska, se zapojí i Písek. Dostane 13 milionů korun.

PÍSEK Vzdušnou čarou je od sebe dělí téměř 1 600 kilometrů, ale i tak budou během nadcházejících let často v kontaktu. Třetí největší město Norska Trondheim a jihočeský Písek jsou součástí skupiny celkem sedmi měst, která chce řešit decentralizaci obchodování s elektrickou energií. Minulý týden na jih Čech přišla od Evropské komise zpráva o potvrzení návrhu projektu +CityxChange.
Za cíl si klade vytvořit městské čtvrtě složené z domácností i firem, které vyrobí víc elektrické energie, než samy spotřebují. Týmy odborníků tak budou hledat způsoby, jak usnadnit proces výroby, vzájemného nezávislého obchodování, měření a plateb za elektřinu.
"Dnes elektrickou energii vyrobíte a pak ji spotřebujete a uložíte nebo prodáte velkým distribučním společnostem. Není možné ji dát přímo sousedovi. Smyslem tohoto projektu je vytvořit prostředí, kde je možné vyrobenou energii prodat komukoliv za předem uzavřených podmínek. Jde o decentralizaci obchodování s elektrickou energií," vysvětluje písecký místostarosta Josef Knot.
Kromě Trondheimu a Písku jsou ve skupině také irský Limerick a další města z Rumunska, Španělska, Bulharska a Estonska. Účastníci projektu se dají rozdělit na dvě skupiny. V první jsou takzvané lighthouse cities, kam patří jen Trondheim a Limerick. V nich budou nasazena konkrétní řešení a poté je převezmou města z druhé skupiny. Ty jsou pojmenované followers cities.
Kormidla se chopila trondheimská univerzita. Ta bude ve spolupráci s univerzitou v Limericku a soukromými firmami vyvíjet a testovat nová řešení. Většinou jde o firmy ze severu Evropy. Poté přijdou na řadu ostatní města. Ta pomohou se zapojením do běžného provozu v jiných prostředích, která se mohou z hlediska práva lišit. Zároveň si pak budou navzájem vyměňovat své zkušenosti.

Stát bude miliardu

Náklady projektu jsou 40 milionů eur, což odpovídá zhruba miliardě korun. Poloviční částku tvoří podpora z Evropského výzkumného a inovačního programu. Další prostředky přidají jednotliví partneři. Písek dostane 13 milionů korun. Peníze půjdou na studie a pracovní tým, jenž bude mít celou novinku na starosti. Prostředky na aplikaci konkrétních změn chce radnice čerpat přes dotace z národních a evropských zdrojů.
Tým by měli tvořit členové současné organizační složky Smart Písek. "Jsou v ní přednášející z Univerzity Karlovy, doktorand z Fakulty dopravní ČVUT nebo absolvent univerzity v anglickém Cambridge, který studoval energetiku. Celkem půjde asi o pět lidí," popisuje Knot.
Projekt +CityxChange přihlášený do rámcového projektu EU pro výzkum a inovace Horizon 2020 odstartuje s prvním lednem příštího roku a potrvá pět let. Evropská komise ho podpořila nejvyšším počtem bodů ze všech přihlášených uchazečů. "Horizon 2020 je zdaleka největším dotačním programem EU financujícím na evropské úrovni vědu, výzkum a inovace v letech 2014 až 2020. Písek je teprve třetím českým městem, které se podobně rozsáhlého projektu účastní. V porovnání s Prahou a Brnem je ze všech suverénně nejmenší destinací," zmínil mluvčí organizační složky Smart Písek Petr Brůha.       

Autor: 
Jakub Bartoš
Zdroj: 
Mladá fronta Dnes