Datum zveřejnění: 
16. 7. 2018

Čeští vědci propojili dva na první pohled nesourodé obory. Egyptologie a kybernetika společně pomáhají podrobně rozkrýt společenské vztahy mezi hodnostáři, členy královských rodin a kněžími v době stavitelů pyramid.

Vědci z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se zabývají obdobím Staré říše z let 2700 až 2180 před naším letopočtem. Z této éry nashromáždili z různých pramenů útržkovité údaje o více než pěti tisících výše postavených osobách. Propojit jejich životy z neúplných dat byl pro ně takřka nadlidský úkol.
Pomocnou ruku jim podal Radek Mařík z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Ten vytvořil program, který roztřídí, doplní a propojí strohé informace. Pomohl tím ustavit zcela nový obor nazývaný kyberegyptologie. Díky němu se podařilo vytvořit komplexní databázi mapující rodinné i mezilidské vztahy úředníků pohřbených v Abúsíru, Sakkáře a Gíze.
"Museli jsme překonat nejen nemalé komunikační bariéry, ale i rozdílné přístupy k vědecké práci a publikační činnosti. Rovněž nejde o pouhé aplikování již známých metod k získání interpretace egyptologických dat, ale o vývoj modifikovaných technik postavených na principech kybernetiky, umělé inteligence a analýzy komplexních sítí, které si poradí s omezeným množstvím neurčitých komplikovaných struktur s chybějícími položkami," uvedl Mařík.       

Zdroj: 
Týden