Datum zveřejnění: 
16. 7. 2018

Kudy dál? Tahle otázka dokáže v metropoli potrápit nejen turisty, ale často i rodilé Pražany. Lidé tak v ulicích buďto narážejí na zmatečný systém, kde by vše vyřešila obyčejná cedule či rozcestník, jindy, třeba jako v případě navigace na vlakové zastávky, hledají směrovku marně.

O tom, že chce magistrát tento problém v hlavním městě nadobro vyřešit, deník Metro informoval již před lety. Do dnešních dnů se však obyvatelé Prahy výraznějších inovací nedočkali.

Podle ředitele pražského organizátora dopravy ROPID Petra Tomčíka to má brzy změnit nová studie, díky které se informační a navigační systém v ulicích města natrvalo zlepší a sjednotí. „Začínáme důkladnou analýzou současného stavu, abychom věděli, co je špatně. Kreativní soutěž na vizuální podobu informačního systému v Praze bude následovat v příštím roce,“ řekl deníku Metro Tomčík s tím, že grafická podoba cedulí není na pořadu dne.

Pro lepší orientaci v hlavním městě nyní pomáhá Pražanům i cizincům několik mobilních mapových aplikací. To ale podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské zdaleka nestačí. „Pomáhat mají hlavně základní prvky informačního systému, které tvoří ukazatele a značení ve veřejném prostoru. Co když je ale přehlédnete, protože každý nosič vypadá jinak? Co když jsou informace v ulicích nevýrazné, neúplné anebo zanikají v moři reklamy? Na to teď začínáme hledat odpovědi,“ dodává Kolínská.

Samotnou studii pro ROPID zpracovávají společnosti EY a PRO CEDOP ve spolupráci s odborníky z ČVUT. Kromě dotčených městských organizací budou největší neduhy v orientaci v Praze zkoumat také externí týmy.

Ten, který bude pracovat na studii, hledá také inspiraci u lidí, kteří se po městě pohybují. Minulý týden tak spustila Praha speciální webovou stránku www.pid.cz/jis. Sem mohou lidé posílat jak pozitivní příklady, tak různé nešvary, na které v orientačním systému v Praze narazí.

„Návrhy od lidí budeme průběžně na webu zveřejňovat. Jak pozitivní, tak negativní,“ doplňuje náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek

Autor: 
Aneta Čapková
Zdroj: 
regiony.impuls.cz