Datum zveřejnění: 
13. 7. 2018

Prakticky všechny stropní konstrukce v historické části budovy Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových VarechRybářích bude nutné stavebně odstranit.

Podle doplňujícího stavebně technického průzkumu, který prováděl Kloknerův ústav na Českém vysokém učení technickém v Praze, jsou totiž stropy v havarijním stavu. Zjištěné pevnosti betonu jsou kvůli nedostatku kvalitního cementu a armatur minimální, v řádu desítek kilogramů na metr čtvereční. Ve školách by přitom měl strop unést 435 kilogramů na metr čtvereční.
"Poslední posudek, ten nejširší, Kloknerova ústavu v podstatě konstatuje to, co konstatoval ten první posudek, že většina stropů v budově keramické školy se musí vybourat. Pouze potvrdit to, že to není na základě hlinitanových cementů, ale proto, že tam není skoro žádný cement," uvedl na dotaz Práva karlovarský krajský radní Jaroslav Bradáč (zvolen za SPO).
"Navíc tam konstatují, že se zřejmě šetřilo i na železe, tedy na výztuhách, armaturách, protože těch drátů je tam málo. Z toho důvodu se tam píše, že stropy nepůjdou pravděpodobně zesílit, leda nějakou pracnou metodou vestavěné konstrukce, nebo se jinak budou muset zbourat," pokračoval radní.
"Zůstat tam mohou snad jen dva stropy v té části, kde jsou byty. Posudek jsme poslali na ministerstvo kultury, které mělo přerušené řízení o sejmutí památkové ochrany, a na základě toho, jak rozhodne MK, zda ochranu sejme nebo nesejme, budeme pokračovat dál," dodal Bradáč.
V závěrech stavebně technického posudku se píše, že stav stropů lze označit za havarijní. "Zesilování stropní konstrukce bude vzhledem k nízké pevnosti betonu technicky v zásadě neproveditelné," píše se mimo jiné v posudku. "Za vhodný konstrukční systém považujeme soustavu ocelových nosníků s betonovou deskou provedenou do trapézových plechů nebo klasické železobetonové deskové či trámové konstrukce," pokračuje posudek s tím, že návrh oprav musí být podrobně staticky zpracován, a to včetně způsobu zajištění ponechaných konstrukcí proti poruše během demolic.
"Pokud někdo řekne A, tak musí říct B, co s tím udělat. Výměna stropů je šíleně nákladná záležitost a také je to technicky náročné," poznamenal Bradáč. "Já bych byl rád, kdyby MK rozhodlo co nejdříve, protože na základě toho můžeme zvolit metodu, co s tím uděláme. Jednou z variant je replika budovy, druhá je postavit něco krásného, nového. Třetí variantou je odstěhovat školu úplně jinam. My se budeme muset rozhodnout podle toho, co z toho vyjde," uvedl radní, podle kterého studium ve škole bude zatím pokračovat ve stísněných prostorách. "Je to strašně nemilé, protože se tam musely udělat učebny i z chodeb," dodal Bradáč s tím, že praxe studentů je nasmlouvána ve firmách.       

 

Autor: 
Rudolf Voleman
Zdroj: 
Právo