Datum zveřejnění: 
13. 7. 2018

V závěru května se konaly v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (dále CIIRC) dvě na sebe navazující akce – konference Touchpoints of Industry 4.0 a den otevřených dveří v CIIRC.
O zkušenostech s fungováním průmyslu 4.0 v Rakousku a v Německu promluvil Roland Sommer z Platform Industrie 4.0 a Christian Blobner z Fraunhoferova ústavu pro provoz a automatizaci továren IFF. Dále posluchači vyslechli prezentace Národního centra Průmyslu 4.0 (NCP 4.0) a jeho a partnerů, společností Mitsubishi Electric a Festo.
Z prezentací jasně vystupovala myšlenka, že digitalizace není v žádném případě cíl, ale cesta. K ní směřovaly informace o Platform Industrie 4.0 z Rakouska i prezentace komplexní metodiky budování digitální společnosti od zástupce Fraunhoferova ústavu. Zajímavé bylo sledovat zkušenosti se zapojením institucí a podniků do procesu budování digitální společnosti. Jde nejen o akademickou půdu a soukromé podniky jak průmyslové, tak např. finanční, ale také o regiony a např. odborové svazy. K digitální společnosti vede cesta pouze prostřednictvím organizované spolupráce všech, kterých se může v budoucnu týkat.
Den otevřených dveří v Testbedu CIIRC se konal již poněkolikáté. Zúčastnit se zdarma mohli všichni, kdo se registrovali. A k vidění bylo celé přízemí testbedu, včetně specialit jako dráhy pro soutěže robotů, roboty vyvinuté pro tyto soutěže ze stavebnice Lego, robotbarman nebo barista. Těžiště tvořila robotická linka, včetně představení rozšířené reality pro výrobní linky. Kromě testbedu bylo možné si prohlédnout nově otevřené Centrum města budoucnosti CIIRC.
Obě aktivity se setkaly se značným ohlasem zástupců průmyslových společností, akademiků a studentů i členů NCP 4.0.      

Autor: 
Radim Adam
Zdroj: 
Automa