Datum zveřejnění: 
13. 7. 2018

 Praha chce zlepšit a sjednotit informační a navigační systém, který tvoří ukazatele a značení ve veřejném prostoru, v ulicích, aby byl přehledný. "Jednotný navigační systém je základ orientace v každém moderním městě. Pomáhá lidem rychle a dobře se orientovat ve veřejné dopravě i v ulicích města bez ohledu na to, jestli tu žijí, nebo přijeli do Prahy jen na skok," říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Ondřej Boháč. Kvalitní a funkční informační systém podporuje i udržitelnou mobilitu ve městě, především tím, že více zpřístupňuje využití veřejné dopravy, usnadňuje pěší chůzi i cyklistiku.
Praha a všechny její dotčené městské organizace právě teď začínají společně s expertními týmy pracovat na studii mapující největší problémy pražského informačního a navigačního systému. "Nepřipravujeme kreativní soutěž na vizuální podobu informačního systému, to bude až další krok v příštím roce. Teď musíme současnou situaci co nejlépe zmapovat a najít pro Prahu i zajímavou inspiraci ze zahraničí," vysvětlil Tomčík. Cílem bude podle něj řešení, které vizuálně celý systém sjednotí, ať už v metru, na Staroměstském náměstí, nebo před hlavním nádražím.
Tým, jenž bude materiál tvořit, hledá také inspiraci u lidí, kteří se po městě každý den pohybují. "Připravili jsme speciální webovou stránku www.pid. cz/jis, kde nám mohou lidé posílat jak pozitivní příklady, kterými bychom se měli inspirovat, tak nejrůznější nešvary, na které v orientačním systému v Praze narazí," říká náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).
"Kvalitní, funkční a nadčasový design se významně podílí na dobrém jménu metropole, ale činí ji i uživatelsky přívětivější pro její obyvatele i návštěvníky," upozornil výzkumný pracovník Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT Petr Štěpánek.      

Zdroj: 
Právo