Datum zveřejnění: 
12. 7. 2018

Parlament na Letné nebo silnice Petřínem. Takto mohla vypadat Praha, kdyby se realizovaly plány prvorepublikových architektů, které v archivech našla Klára Brůhová. Neuskutečněným projektům se věnuje ve své nové knize Pražské vize.
"Projekty jsem mapovala v dizertaci na Fakultě architektury ČVUT a dohodla jsem se s nakladatelstvím Paseka na vydání výzkumu v přepracované formě. Chtěli jsme téma zpřístupnit širší veřejnosti," popsala Brůhová.
Kniha je rozdělena na kapitoly podle míst, kde měly být změny provedeny. Jednou z těchto změn měl projít i Petřín.

Silnice na Petřín

"Petřínem se například mohla vinout velká vyhlídková serpentina. Vize se ale nelíbila zastáncům pražského panoramatu a zeleně. O výstavbě se tak vedly dlouhé debaty, které se nakonec rozplynuly," uvedla autorka. Dalšími změnami mohla projít Letná, kde byly plány na vybudování parlamentu, nebo Vyšehrad, u něhož byla vypsána soutěž na vybudování krematoria.
Sama autorka se zdráhá hodnotit, jak by Praha po zásahu tehdejších architektů vypadala. "Z dnešního pohledu lze velmi obtížně říci, jak dalekosáhlé změny by projekty přinesly. V řadě případů, včetně Petřína nebo Letné, si ale myslím, že absence velkolepé výstavby není na škodu – Praha si tak uchovala své parky." řekla Brůhová. V budoucnosti se chce tématu věnovat dál a zaměřit se na neuskutečněné plány z 60. až 80. let 20. století.       
 

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes