Datum zveřejnění: 
11. 7. 2018

 Lukáš Picek si rád vyrazí do lesa na houby. Když vymýšlel coby student plzeňské kybernetiky svou diplomovou práci, téma se doslova nabízelo.

Přišel s aplikací, jež rozpoznává, zda jste našli hřib nebo křemenáč. 
Jeho nápad zaujal profesora Jiřího Matase z Českého vysokého učení technického v Praze a doporučil mu spolupracovat s jeho svěřencem Milanem Šulcem. Oba vysokoškoláci letos v únoru spo-jili síly a vznikl skvělý výsledek. Vytvořili automatické systémy, které z fotografie určí nejenom zhruba 1300 hub, ale také 10 tisíc rostlin. "Udělali jsme klasifikátor, který je schopen z obrazu rozhodnout, o jaký druh se jedná. Může se velmi jednoduše integrovat do mobilních nebo webových aplikací," vysvětlil sedmadvacetiletý muž z Kamenného Újezdu na Rokycansku. 
S novinkou slavili úspěch hned na několika mezinárodních soutěžích, které se uskutečnily v květnu a červnu. Otevřely se jim dveře, aby se jejich produkt dostal na zahraniční trh. "Dostali jsme nabídku od dánské společnosti, jež disponuje atlasem hub. Komunikujeme také s firmou se zaměřením na čínsky a anglicky mluvící zákazníky," nastínil Lukáš. 
O tom, že by opustil univerzitní vody, kde na Fakultě aplikovaných věd pokračuje ve studiu, rozhodně neuvažuje. 
"Rád bych dokončil doktorát. Jako tým budeme v tomto směru pokračovat. Je možné, že naše know-how nabídneme vývojářům nebo poskytovatelům online služeb," doplnil. Nevylučuje ani možnost, že by si program potřebný pro fungování systému v telefonu či počítači vyvinuli sami. "Aplikace by nám ovšem zabrala dost času, protože bychom se práci věnovali ve svém volnu," uzavřel talentovaný Západočech.      

Zdroj: 
rokycansky.denik.cz