Datum zveřejnění: 
10. 7. 2018

Zdanění církevních restitucí postavili komunisté mezi podmínky, za kterých podpoří nový menšinový kabinet Andreje Babiše. Jak zareagují církve? Jsou požadavky na zdanění skandální, jak řekl kardinál Dominik Duka?

Sekretář České biskupské konference (ČBK) tvrdí, že nová vláda o zdanění znatelně uvažuje. „Ale protože ho v rámci právního státu chápeme jako těžko proveditelné, tak počkáme. To totiž není tak jednoduché,“ říká Stanislav Přibyl, který je i římskokatolickým knězem.

Usnout na vavřínech prý ale církve nechtějí, přestože byl celý problém prý už mnohokrát vysvětlován. „Naší úlohou je teď spíš už jen diskuse, k čemu mohou být církve užitečné. Snad by to mohlo dát smysl tomu jinak smysl postrádajícímu kroku. Opakovat čísla, která stejně nikdo neposlouchá, totiž nikam nevede.“

Názorová schizofrenie premiéra?

Před pár dny se na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě odehrála zajímavá a podle kněze i těžko pochopitelná názorová schizofrenie. „Do brožurky, která se tam rozdávala, napsal premiér Babiš jakýsi úvod, kde církvím přisoudil velký význam. Pak ale nerozumím, kde je pravda a o co vlastně jde.“

Pokud se nám podle Přibyla veřejně tvrdí, že jsou církevní restituce předražené, nespravedlivé a náhrady se musejí zdanit, „tak to jsou pak jen slova, která bychom mohli označit za plácnutí do vody. Nejsou na to totiž jakékoli relevantní podklady. Je to pouze dojem někoho, kdo tady teď dosti znamená. Na druhou stranu ale vidíme, že celý segment náboženských společností a církví je pro společnost velmi důležitý. Protože takový krok rozhodně není právně snadné prosadit, tak dochází k jisté názorové schizofrenii,“ domnívá se.

Skandální požadavky komunistů

Schyluje se k jednomu z nejzávažnějších střetů mezi sociálními demokraty a hnutím ANO - jak v Parlamentu, tak asi ve vládě i v koalici. Oč se jedná? To je právě to nejhorší.

Na Velehradě se o zdanění církevních restitucí ale taky mluvilo. Kardinál Dominik Duka totiž prohlásil, že požadavky týkající se zdanění jsou skandální. Sekretář České biskupské konference s tím zcela souhlasí.

„Je to skandální, zvláště ze strany KSČM, která se nikdy nedistancoval od politiky KSČ. Ta nám tady přece 40 let ekonomicky, morálně, kulturně devastovala národ... Ti dnešní komunisté mají stejnou rétoriku a jdou za tím, aby se té spravedlnosti udělala ještě další přítrž.“

A co smlouvy? 

Proč by se neměly peněžité náhrady církví danit? „Celý zákon o majetkovém vyrovnání církví má několik instrumentů. Jen jedním jsou restituce, tedy vracení konkrétního majetku. Ale jen toho, který byl v tu chvíli spravovaný státem, ostatního jsme se vzdali,“ popisuje. Třeba Nemocnice na Františku, budov na Karlově náměstí (sídlo ČVUT), obrovský komplex budov vojenské nemocnice v Olomouci.

„Byly to významné majetky, za které byla vypočítána finanční náhrada. Ta ale podle zákona nemá podléhat žádným poplatkům ani daním. Pochopitelně, každý zákon jde změnit, ale za ním stojí ještě tuším v únoru 2013 uzavřené smlouvy, ve kterých je platné znění zákona zafixováno. A to i kdyby proběhla třeba pětinásobná novelizace. Pokud se tedy neporuší smlouvy, a to by bylo opravdu flagrantní, tak myslím, že změna není možná bez nové dvoustranné dohody. A s námi zatím nikdo moc nejednal,“ dodává sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Autor: 
Věra Luptáková, Jan Bumba
Zdroj: 
rozhlas.cz