Datum zveřejnění: 
10. 7. 2018

Jaderná elektrárna Dukovany znovu nabízí mimořádné exkurze, při nichž se lidé dostanou i do krytu a střeženého prostoru elektrárny. Prohlídky budou v pátek a v sobotu, v součtu potrvají 24 hodin. ČTK to 9. července řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Ve stejné době před rokem nabídku využilo 1000 lidí. Letošní akci zpestří ukázky techniky hasičů, policie a vojáků z vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou.

„Zájemci už se přihlašují,“ uvedl mluvčí. Zúčastnit se mohou lidé starší 15 let, kteří jsou občany ČR. Předložit musí občanský průkaz. Podrobnosti je možné zjistit v infocentru elektrárny.

Mezi novými exponáty v infocentru návštěvníci uvidí Wilsonovu mlžnou komoru, která je podle firmy ČEZ největší ve střední Evropě. „Zobrazuje běžně neviditelnou dráhu elektricky nabitých částic, které jsou všude kolem nás,“ uvedl mluvčí. Takové komory jsou podle firmy v Evropě už jen další dvě, jedna ve švýcarském výzkumném centru CERN a druhá v Barceloně. Pro Dukovany komoru zkonstruovali studenti ČVUT a vyrobila firma Nuvia z Třebíče.

Při exkurzích se návštěvníci dostanou také do jednoho ze sedmi krytů připravených pro ukrytí personálu. Střeženým areálem starší ze dvou českých jaderných elektráren pak projedou autobusem. Ukázky armádních zbraní a techniky budou v programu v pátek, v sobotu se představí zásahové jednotky policie a hasičů elektrárny.

Infocentra Jaderné elektrárny Dukovany a nedaleké přečerpávací vodní elektrárny Dalešice minulý rok v součtu navštívilo rekordních 42.000 lidí.

Zdroj: 
atominfo.cz