Datum zveřejnění: 
8. 7. 2018

Studenti Fakulty architektury ČVUT představí na vernisáži 9. července v Informačním centru Prahy 3 možnou podobu budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov.


Nákladové nádraží Žižkov

Tématem práce studentů bylo pokusit se najít způsob, jak objekt logicky rozčlenit a dostavět tak, aby mohl do budoucna plnit potřeby různých kulturních a vzdělávacích institucí, a to včetně bydlení a umístění studentských kolejí. Výsledkem práce studentů pod vedením ateliéru Redčenkov-Danda je model v měřítku 1:87, vystaven bude do konce srpna. Novináře o tom za organizátory informovala Zdena Selingerová.

„Jednotlivé sekce modelu zahrnují požadavky institucí, které by rády svoji budoucnost spojily s tímto výjimečným objektem, a to Národní galerie, Národní filmový archiv, Národní muzeum, Národní technické muzeum, Akademie múzických umění, Uměleckoprůmyslové muzeum a Muzeum architektury," sdělila Selingerová.

Rozhovory o možnostech využití budovy nákladového nádraží Žižkov se vedou od ukončení jejího provozu v roce 2002. Areál využívají filmaři, fotografové, hudebníci, architekti, milovníci železnice a funkcionalistické architektury. Hlavní město jedná s Českými drahami o odkupu nádraží. Podle dlouholetých plánů má v památkově chráněné funkcionalistické budově vzniknout kulturní a vzdělávací centrum.

Nákup nemovitosti rada města schválila loni v létě. Praha požádala o možnost přímého odkupu, na což má ze zákona nárok za předpokladu, že budoucí využití objektu bude obecně prospěšné. S tím počítá memorandum, které v roce 2014 podepsali zástupci ČD, Prahy 3 a Sekyra Group. Podle něj má v rozlehlé budově vzniknout společenské a kulturní centrum. Přestavba nádraží má podle studie Prahy 3 vyjít na 1,1 až 1,7 miliardy korun.

Stavba nákladového nádraží z 30. let 20. století patřila podle odborníků k nejmodernějším svého druhu v Evropě jak z hlediska technologie, tak z hlediska architektury. Od roku 2013 je nádraží kulturní památkou.

Letos se na Nákladovém nádraží Žižkov neuskuteční kulturní program. Předchozí tři roky spravoval industriální prostory bývalého nákladového nádraží Národní filmový archiv (NFA), nyní se kvůli odkupu budovy a nákladnosti projektu rozhodl, že novou sezonu nezahájí. V předchozích letech se NFA snažil vytvořit z nádraží kulturně-vzdělávací centrum. V kulturním programu nechyběly koncerty, výstavy i letní kino. To se letos přesunulo do prostor Anežského kláštera.

Zdroj: 
nasepraha.cz