Datum zveřejnění: 
4. 7. 2018

Některá prostranství na chomutovských sídlištích nejsou z hlediska obyvatel nijak funkční. Příkladem může být prostor po kině Evropa a prostor vedle školy v ulici 17. listopadu na sídlišti Březenecká. U prvního příkladu se nepodařil projekt soukromého investora a po kině zůstala jen holá planina. Druhý prostor je dlouhodobě prázdný.
Při architektonické soutěži na Kamencové jezero odbor rozvoje a investic navázal spolupráci s Vladimírem Sittou, jedním z porotců a zároveň vedoucím jednoho z ateliérů Fakulty architektury ČVUT. Ten pracovníky odboru oslovil, zda nemají témata, která by mohli poskytnout zahraničním studentům k řešení ročníkových či bakalářských prací.
"Pohled studentů může samozřejmě být mnohdy neotřelý a osvobozený od běžných stereotypů vnímání veřejného prostoru. To se potvrdilo," řekla vedoucí odboru Jana Tröglová.
Venezuelanka Johanna PerezRosales z ateliéru hostujícího německého profesora, známého krajinářského architekta Tilla Rehwaldta se zabývala studií revitalizace parku na místě zbořeného kina. Thomas Tencer, Kanaďan studující v ateliéru Vladimíra Sitty, zpracoval studii tzv. adrenalinového parku - volnočasového centra pro mládež na místě nevyužívaných sportovišť u nedaleké základní školy. Oba ateliéry se zabývají hlavně krajinářskou architekturou a veřejným prostorem. Jejich vedoucí mají zkušenost s projekty ve více než 20 zemích světa.
"Zadání pro studenty spočívalo především v rozšíření atraktivní nabídky pro obyvatele sídliště a okolí. Adrenalinový park se pak snaží o nápravu nedostatečných příležitostí pro nejvíce opomíjenou věkovou skupinu užívající veřejný prostor čili o dospívající mládež," řekl Vladimír Sitta z ČVUT.
Řešení studentů jsou pro město inspirací, kterým směrem by se mohl ubírat další rozvoj těchto částí sídliště. "Mnohé nápady se dají využít a jsou nejen neotřelé, ale především velmi funkční, estetické a užitné. Danému místu dají to, co mu jednoznačně chybí, aby lidé do sídliště jezdili za odpočinkem a relaxací. Naopak některé nápady, jako třeba lanovka, narazí na ekonomickou bariéru a nebudou se realizovat," dodává Tröglová.

Park na břehu jezera

autorka: Johanna Perez-Rosales, Simón Bolívar University, Venezuela
Hlavní myšlenkou návrhu je učinit současný park více přitažlivým a lépe zapojeným do okolní městské struktury. Proto jej otevírá okolí a na jeho severním okraji umisťuje mezistanici kabinové lanové dráhy, spojující Kamencové jezero s vrcholem Strážiště. Ve středu parku vytváří jezero - vodní plochu větší a lépe umístěnou, než jakou nabízí stávající nádrž. Cesty v jeho okolí vede tak, aby zvyšovaly prostupnost parkem a podporovaly jeho občanské a volnočasové využití. Mezi nejatraktivnější místa v návrhu patří břehy jezera s písečnou pláží a pobytovými schody na okrajích, vodní hřiště s fontánami na místě stávající vodní nádrže a místo setkávání v plasticky tvarované travnaté "krajině" u hlavního vstupu do parku (v místech dnešní pošty).
Všechny vzrostlé listnaté stromy jsou v navrženém řešení zachovány, parkoviště a pošta jsou přesunuty.

Adrenalinový park

autor: Thomas Tencer, University of Waterloo, Kanada
Tento projekt svou ambicí a významem jasně překračuje bezprostřední hranice území. Je zaměřen na celý Chomutov i šířeji. Volnočasové centrum pro mládež je umístěno vedle základní školy mezi ulicí 17. listopadu a podkrušnohorským přivaděčem.
Soubor přízemních pavilónů s pobytovými střechami plynule navazuje na okolní terén a s výjimkou vstupního objektu kavárny je trvale otevřený a neuzavíratelný.
Atraktivita prostoru pro mládež a dospívající je vedle sportovního zařízení objektu záměrně posilována i jeho vymezeností vůči světu dospělých.
Thomas tak ve svém experimentálním návrhu reaguje na absenci atraktivních prostranství ve městě, která by dospívající chtěli přijmout za své.
Z architektonického hlediska stojí za povšimnutí i promyšlený dřevo-betonový konstrukční systém, formovaný tak, aby bylo možné zachovat většinu stávajících stromů.      
 

Zdroj: 
Chomutovské noviny