Datum zveřejnění: 
4. 7. 2018

Iva KUBANKOVÁ, moderátorka
Ostravský spolek Svatý Václav chce zachránit komín bývalé aglomerace v dolní oblasti Vítkovic. Jeho zástupci organizují petici. Ostatní budovy dávno zrušeného provozu se už začaly jako ekologická zátěž likvidovat. Demoliční výměr úřady vydaly i na samotný komín.

Pavel HABRAM, redaktor
Zatímco v severní části Dolních Vítkovic se podařilo řadu unikátních technických staveb zachránit a stala se národní kulturní památkou, jižní aglomerace je odsouzená k demolici. S budovami má jít k zemi i unikátní komín.

Dominik RAŠKA, předseda organizačního spolku Svatý Václav
Je to naprosto nejmohutnější cihlový komín v celém Česku, protože ten průměr dole 15 metrů. Nahoře pak 9 a je to jeden opravdu z mála dochovaných komínů takové výšky 101 metrů tady v Česku.

Pavel HABRAM, redaktor
Dominik Raška je hlavním iniciátorem záchrany komína. Kvůli tomu zorganizoval i petici, kterou už podepsalo přes 800 lidí.

Dominik RAŠKA, předseda organizačního spolku Svatý Václav
První věc, první krok, který nám řekne jako ano, má to smysl, ne nemá to smysl, musí se to zbourat. Tak přesně tak je statistický posudek.

Pavel HABRAM, redaktor
Ten zatím nemají. Na komín stejně jako i ostatní budovy bývalé aglomerace už je vypsán demoliční výměr. Zakázka na demolici byla ohodnocená na 800 milionů korun. Ministerstvu financí se ale v tendru povedlo vysoutěžit firmu, která celou sanaci provede za 135 milionů.

Filip BĚHAL, mluvčí ministerstva financí
Odtěžení kontaminovaných zemin, sanace podzemních vod a následná technická a biologická rekultivace území.

Pavel HABRAM, redaktor
K demolici komínu by mělo dojít v září. Spolek Svatý Václav ale má svou vizi, jak komín využít. U paty komína by chtěli aktivisté zřídit kavárnu. Nahoře potom rozhlednu, do které by se návštěvníci dostávali proskleným výtahem.

Dominik RAŠKA, předseda organizačního spolku Svatý Václav
Úplně nejskvělejší by bylo, kdyby tam byla horolezecká stěna unikátní třeba, která by ve světě neměla obdoby. Do budoucna bych to propojil lanovou dráhou, která by spojovala vysokou pec a právě ten komín.

Pavel HABRAM, redaktor
Spolek chystá na příští týden veřejnou debatu za účasti odborníků z ČVUT Praha a také ostravské univerzity. Pavel Habram, Česká televize.

Iva KUBANKOVÁ, moderátorka
Události v regionech končí, přeju vám klidné svátky a hezký víkend, na shledanou.      

Zdroj: 
ČT 1