Datum zveřejnění: 
4. 7. 2018

Ministerstvo rozdělí peníze školám čtyř kategorií * Menší univerzity se bojí odlivu kvalitních lidí

PRAHA V Česku existuje 26 veřejných vysokých škol. Některé jsou umělecké, jiné vzdělávají občany v regionech a další sázejí na mezinárodně silný výzkum.
"Proč zrovna my jsme béčko," ozývá se teď z řady menších škol, jež se obávají, že zdánlivá drobnost – jejich roztřídění ministerstvem školství do čtyř kategorií kvůli rozpočtu na výzkum – může časem vést až ke zvýhodňování již tak silných "kamenných" univerzit.
Těch bylo určeno pět. Patří k nim Univerzita Karlova, Masarykova a Palackého univerzita, pražské ČVUT a brněnské VUT. V kategorii B, respektive v "segmentu 3", aby to menší neprovokovalo, je patnáct škol.
Zvláštní skupinou jsou čtyři umělecké školy a dvě školy neuniverzitní – tedy bez fakult – v Jihlavě a v Českých Budějovicích.
"Kategorizaci vysokých škol v rámci ukazatele zaměřujícího se na výkonové a kvalitativní hodnocení institucionálního financování zavedlo ministerstvo počínaje tímto rokem," sdělil LN náměstek Pavel Doleček, jenž o rozpočtu na rok 2019 vyjednává.
Jenže významné části rektorů se dělení na "velké" a "malé" nepozdává. Podle informací LN se mají dnes zástupci České rektorské konference sejít, aby probrali, jak má být hodnocení férově nastaveno ke všem soutěžícím.
Jedním z argumentů "malých" je to, že i menší škola může mít výzkumně skvělou fakultu, kdežto i na staroslavných bývá klestí.
Zaškatulkování by mohlo mít řadu dopadů. "Do budoucna to může přinést i odliv kvalitních pracovníků ze škol, které nebudou v první kategorii," míní liberecký rektor Miroslav Brzezina.
Byť se poměr ukazatelů výkonu (výzkum či zaměstnanost absolventů) pro skupinu A a B zatím neliší, část vysokých škol se obává, že některé granty anebo programy mohou být v dalších letech otevřené jen pro "áčkaře".
"Chceme, aby za stejnou práci byla stejná odměna. Chceme bojovat rovně a čestně," řekl LN Petr Sáha, rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.       


  Elitní velká pětka

- Univerzita Karlova (Praha) * Masarykova univerzita (Brno) * Univerzita Palackého (Olomouc) * ČVUT (Praha) * VUT (Brno) Pramen: LN, MŠMT       

Autor: 
MARTIN RYCHLÍK
Zdroj: 
Lidové noviny