Datum zveřejnění: 
30. 6. 2018

Na Olšanských hřbitovech byl včera slavnostně odhalen zrekonstruovaný hrob českého vynálezce a konstruktéra prvního parovozu v českých zemích Josefa Božka. Po tomto průkopníkovi techniky je pojmenováno také jedno z výzkumných center pro mobilitu při Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Obnova je součástí projektu adopce hrobů významných osobností, na kterém spolupracuje spolek Svatobor a Správa pražských hřbitovů.
O obnovu hrobu se zasloužila ČVUT a gymnázium v Českém Těšíně, které je po tomto vynálezci pojmenováno. Jeho ředitel Tomáš Hudec řekl, že Božek se narodil v Běrech, které dnes leží na polské straně hranic. "Josef Božek je důkazem, že i lidé z malých městeček se mohou prosadit v daleké Praze," řekl Hudec.
Božek se narodil v roce 1782 a už při studiích na gymnáziu v Těšíně sestavoval různé mechanismy. Později sestrojil například hodiny pro hvězdárnu pražského Klementina. Když v roce 1811 přivezl hrabě Buquoy do Čech první parní stroj, Božek se postaral o jeho sestavení a zprovoznění. V roce 1815 předvedl v Královské oboře první parou poháněný automobil na českém území.      

Zdroj: 
Právo