Datum zveřejnění: 
29. 6. 2018

Hájit jádro jako součást vyváženého energetického mixu v Česku, podporovat a prosazovat výstavbu nových bloků v Dukovanech a v Temelíně je jedním z hlavních cílů České jaderné asociace, kterou v květnu založili odborníci na energetiku jako zapsaný spolek. Ti se dnes sešli na první valné hromadě asociace, která se konala na půdě Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

„Právě jádro přináší energetickou jistotu a stabilitu do budoucna.„Staré neznamená nutně špatné. Obnovitelné zdroje energie nejsou samy schopny zajistit a garantovat energetickou bezpečnost, soběstačnost a stabilitu. Proto je třeba dostavět obě naše jaderné elektrárny. Je to energetická jistota a pojistka do budoucna. Ostatně je to také bezemisní zdroj energie,“ říká Jan Prachař, předseda představenstva České jaderné asociace a někdejší ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů.

Blízko k jaderné energetice mají i další zakladatelé asociace, například Radek Trtílek je absolventem oboru Jaderného inženýrství na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT a je ředitelem divize Radioaktivní odpady a vyřazování v UJV Řež, a.s., Michal Šnaider je expertem z oblasti projektování a výstavby energetických investičních celků na klíč a Petr Kohout se jako expert podílí na hodnocení výzkumných projektů v oblasti jaderné a nejaderné energetiky. Mezi spoluzakladateli je i Marek Vochozka, rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

„Jsme odborně připraveni podpořit přípravu i prosazení záměru postavit nový jaderný zdroj. Jeho výstavba by vedla k posílení české ekonomiky a pomohla zachovat vzdělání v jaderné oblasti, kterým české firmy a vysoké školy stále ještě disponují,“ uvedl Marek Vochozka.

Podle Jana Prachaře k založení České jaderné asociace přispěly i stále častěji se objevující tendence vedoucí k rozmělňování české energetiky. „V České republice nemáme mnoho možností jak obnovitelné zdroje energie v masivním měřítku využít. Nemáme moře pro vybudování větrných parků jako má Německo, Belgie a Nizozemí, ani vysoké hory, kde bychom využili energii z vodních elektráren jako Rakousko. Česko zato disponuje dvěma jadernými elektrárnami, které bezpečně a spolehlivě vyrábějí energii a zaměstnávají tisíce lidí. Nedostavět je by bylo pro energetiku státu krátkozraké,“ dodal.

Nové tendence v energetice Česká jaderná asociace vítá, stejně tako rozvoj elektromobility. Právě proto, pro zajištění stability, soběstačnosti, udržení nízkoemisní energetiky a splnění klimatických cílů, je podle ní nevyhnutelná dostavba Temelína a Dukovan. Stát by měl k energetice přistupovat konzervativně a jít ověřenou cestou jistoty. „Dělá to pro své občany a pro budoucí generace. Česká jaderná asociace vznikla proto, aby tento záměr podpořila," uzavřel Jan Prachař. 

Zdroj: 
allforpower.cz