Datum zveřejnění: 
29. 6. 2018

Škoda v Praze spouští program sdílení automobilů 

K dispozici bude patnáct Fabií 

Na vývoji služby Uniqway se podíleli studenti tří pražských univerzit

Mladoboleslavská automobilka Škoda oznámila realizaci služby sdílení automobilů pojmenované jako Uniqway. Pokud už jste se začali těšit, jak nebudete řešit vlastní auto a bezstarostně si přímo pod záštitou automobilky budete občasně půjčovat některou z dostupných Fabií, máme špatnou zprávu. Tahle novinka není a do budoucna ani nebude pro každého.

Platformu Uniqway mají na svědomí studenti z ČVUT, z České zemědělské univerzity a z VŠE. Škoda pomohla s převedením tohoto sdílení vozů do praxe a především s financováním. Na úvod je připraveno patnáct Fabií s výbavou Style, přičemž aktuálně je spouštěna testovací fáze, kdy má sídlení aut testovat 300 vybraných studentů.

Fungování jako takové je více méně klasické. Potřeba bude speciální aplikace a registrace. Aplikace následně ukáže, kde dostupná auta parkují. Odemykání bude probíhat prostřednictvím karty studenta, která se má přikládat ke čtečce za předním sklem. Specialitou použitých Fabií je pak tlačítko vlevo pod volantem. To bude při vrácení vozu ukazovat, zde je zaparkován ve správné zóně.

Ceny za pronájem zatím známy nejsou. Pokud testovací fáze dopadne dobře, bude toto sdílení Fabií k dispozici všem studentům tří univerzit, které se na vývoji podílely. Běžní zájemci tak musí využít některou z jiných dostupných služeb carsharingu.

Autor: 
Lukáš Dittrich
Zdroj: 
autobible.euro.cz