Datum zveřejnění: 
27. 6. 2018

Výstavbu nového víceúčelového centra na Masarykově nádraží představuje originální formou společnost Penta Real Estate. Vyhlídková plošina, připomínající okno, dává kolemjdoucím nahlédnout do vnitřností novostavby.

„Jsem moc rád, že můžeme představit jeden z prvních krůčků, který vede k revitalizaci Masarykova nádraží,“ uvedl při představení nového uměleckého díla spolumajitel Penty Marek Dospiva.

Autorem vyhlídkové plošiny je mladý absolvent katedry architektury ČVUT Petr Brzobohatý, který svou příležitost dostal díky vítězství ve studentské soutěži. „Je vynikající, že se soukromý investor spojil s univerzitou a dal příležitost studentům,“ řekl s díky děkan stavební fakulty Jiří Máca.

Před instalací vyhlídkového okna proběhl na místě budoucího centra od architektky Zahy Hadid archeologický výzkum, který odhalil základy původních domů a další historické artefakty.

K nejcennějším nálezům patří zlomky kamnových kachlů z 2. poloviny 15. století. To, co archeologové vykopali, následně přetavila v umělecká díla dánská umělkyně Sofie Thorsen a výsledky její práce jsou k vidění na nádvoří nedalekého Florentina.

Poslední novinkou na Masarykově nádraží bude zanedlouho otevřené informační centrum k projektu.
 

Autor: 
Eliška Černá
Zdroj: 
denik.cz