Datum zveřejnění: 
27. 6. 2018

V ČELE PROJEKTOVÉHO TÝMU MODERNIZACE KRAJSKÉ NEMOCNICE LIBEREC STOJÍ EXPERT NA ŘÍZENÍ PROCESŮ PETR MOOS Z PRAŽSKÉ ČVUT

Liberec – Jedním z tahounů projektu nového urgentního centra krajské nemocnice je profesor Petr Moos. Na přípravě projektu od samotného zadání přes soutěž o návrh a proces připomínkování strávil stovky hodin. A s vývojem je spokojen, a to i přes zdržení kvůli zdlouhavému projednávání všech úkonů se zastupitelstvy jednotlivých akcionářů (Liberecký kraj, SML Liberec a Město Turnov). "Mohu ujistit veřejnost, že práce na projektové dokumentaci pro Centrum urgentní medicíny (CUM) pokračují podle harmonogramu," říká.

- Jste tedy jako šéf projektového týmu spokojený s aktuálním stavem přípravy?

Ano. Tato etapa byla dokončena včas. Proto dnes máme na stole návrh stavby, který vychází z vítězného projektu architektonické soutěže a který dokázal maximálně sladit finanční možnosti s potřebami nemocnice podle provozně dispozičních požadavků lékařů i dalšího odborného personálu.

- Myslíte si, že s návrhem budou spokojeni i pacienti?

Mohu vás ujistit, že lékařské týmy se v diskusích s projektanty staraly o maximální efektivitu provozu a komfort pacientů. I přesto, že finanční limit vedl projektanty k úsporám prostoru i provozních nákladů pavilonu.

- Zatímco soukromé stavby vyrostou během roku či dvou, tady už od prvního kroku uběhlo šest let. Co je největším problémem?

Zmínila jste soukromý sektor. A v tom je ten podstatný rozdíl. Musím vám připomenout, že v případě KNL jde o projekt za veřejné investiční prostředky ve veřejném městském prostoru, který je určený pro pokrytí naléhavých potřeb veřejné urgentní lékařské péče. Krajskou nemocnici navíc spravují tři akcionáři, kterým je nemocnice vděčna, že našli odvahu pustit se do modernizace KNL. Nebylo však jednoduché najít politickou shodu na tom, že tento projekt patří mezi naléhavé priority kraje i dotčených měst.

- Trhlina se objevila v podobě neochoty města Liberce zařadit parkovací dům podle slibu do balíku žádosti o evropské dotace. Jak to vidíte vy?

Parkování je nutným požadavkem. Ve finančním modelu, který byl předložen zastupitelstvům kraje i měst, byl uveden záměr financovat parkovací dům mimo rozpočet na pavilon. Rozhodně by nebylo dobré krátit rozpočet pro objekt určený pro urgentní medicínu o peníze na parkování. Pokusíme se proto hledat takový formát, který v rámci schválené částky umožní financovat i potřebné parkovací kapacity v blízkosti areálu nemocnice a jeho okolí, kde bude už převažovat doprava pěší. Půjde vlastně o projekt "Park and Go", který mohou jak samotní občané města, tak i ti, již přijedou z jiných částí kraje, velmi dobře přijmout. Ale to bude předmětem dalších jednání. Věřím, že budou úspěšná.       

Autor: 
JANA ŠVECOVÁ
Zdroj: 
Liberecký deník