Datum zveřejnění: 
26. 6. 2018

První ročník festivalu novodobých kutilů a otevřených dílem Maker Faire Prague má za sebou úspěšný první ročník, který doprovázel velký divácký zájem. Původní cíl 5 000 návštěvníků se podařilo organizátorům téměř dvojnásobně překročit. Konečná čísla návštěvnosti udávají, že nakonec akci navštívilo 10 500 lidí z řad návštěvníků i samotných vystavovatelů. K vyšší návštěvnosti přispělo i horší počasí.

„Měli jsme obavy, jak festival dopadne, jelikož se jednalo o první podobnou akci u nás a lidé moc nevěděli, co od ní čekat. Zájem vystavovatelů a návštěvníků a jejich pozitivní reakce nás ale ohromily. Dělají se u nás úžasné věci, jsou za nimi skvělí lidé a když se sejdou na jednom místě, je to prostě svátek lidské tvořivosti. První ročník nás přesvědčil, že je u nás velký potenciál a moc se těšíme, co přinese další ročník,“ říká Jiří Zemánek, programový ředitel festivalu.

Festival ukázal sílu tvůrčího ducha a představil moderní tvoření z různých úhlů. Vystavované byly menší projekty v rámci nichž se mohli návštěvníci podívat na skleněné parní stroje, hologram vytvořený pomocí krabiček od CD nebo si vyrobit vlastní sklenici ze staré lahve, i velké výstavní stánky největšího výrobce 3D tiskáren Prusa LAB, Fakulty Elektrotechnické ČVUT nebo dětská laboratoř pro popularizaci chemie společnosti BASF.

Největším exponátem výstavy bylo obrovské vzduchové dělo napínané gumo od bungee jumpingu, které dokázalo porazit na několik desítek metrů zeď z krabic. Toto dělo, vytvořené skupinou Laborky.cz při Gymnáziu Slaný, také vyhrálo cenu sympatie, ve které mohli hlasovat všichni akreditovaní novináři.

Zdroj: 
otechnice.cz