Datum zveřejnění: 
26. 6. 2018

Projekt Modernizace Krajské nemocnice Liberec pokročil o další krok ke své realizaci. Dodavatel projektu, firma SIAL architekti a inženýři spol. s r. o., předal dokumentaci k Návrhu stavby Centra urgentní medicíny (CUM). Bylo dokončeno připomínkovací řízení členy projektového týmu a zároveň již byly v souladu s časovým harmonogramem zahájeny práce na projektové dokumentaci potřebné pro vydání Územního rozhodnutí.

„Je to důležitý okamžik v rámci celého projektu,“ zdůraznil MUDr. Richard Lukáš, Ph.D., generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, a.s. „Architektům, kolegům z realizačního týmu a zdravotníkům, těm všem chci hluboce poděkovat za jejich energii, úsilí, ochotu jít do konfliktu při hájení svých požadavků a v neposlední řadě i schopnost udělat v zájmu celého projektu nutný kompromis,“ přiblížil nelehký průběh aktuální fáze projektu jeden z jeho iniciátorů a generální ředitel liberecké krajské nemocnice Richard Lukáš.

 Doc. ing. arch. Jiří Buček z ateliéru SIAL okomentoval ukončení první fáze projektu slovy: "Je to solidní milník na cestě k hotovému projektu. Odvedli jsme společně s realizačním týmem hodně práce a věřím, že se projekční práce podaří dotáhnout včas do úspěšného konce," řekl Jiří Buček. "Pro mne jako liberečáka je příležitost aktivně ovlivnit budoucí tvář nemocnice velkou profesní i osobní výzvou," zdůraznil architekt Buček.

 Projekt modernizace neznamená jen vlastní přípravu a stavbu pavilonu Centra urgentní medicíny. „Vedení nemocnice si uvědomuje, že projekt a řízení změn lékařských procesů po dostavbě CUM je a bude stejně náročná práce jako samotná výstavba,“ řekl prof. Ing. Petr Moos, CSc., vedoucí projektového týmu modernizace KNL. „Připravujeme podklady pro optimalizaci, řízení změn a využití opuštěných prostor v budovách A a B tak, aby se v areálu KNL vytvořilo integrované prostředí s vysokým komfortem pro pacienty a příslušnou kvalitou prostor pro medicínu,“ dodal profesor Moos. Změnový management (jak se celý proces nazývá) bude probíhat v gesci lékařského a technického ředitele KNL a s využitím workshopů se zdravotníky.

 K  jednotlivým částem projektu byly přizvány také lékařské týmy, které projekt připomínkovaly z pohledu na své konkrétní potřeby budoucího užívání jednotlivých pracovišť. Od letošního února do května se tak uskutečnilo více než čtyřicet setkání, na kterých byl týmy návrh stavby projednáván a precizován při podnětných workshopech. Vedoucí jednotlivých týmů lékařů a ošetřovatelů také na posledním z nich potvrdili podpisem souhlas, či podmíněný souhlas s koncepčním, provozně dispozičním řešením jednotlivých oddělení CUM.

 Součástí transparentního procesu přípravy projektu bylo také zadání nezávislé oponentury. V březnu ji provedl uznávaný odborník Doc. Ing. Arch. Fořtl, CSc. z fakulty architektury ČVUT, specialista v oboru zdravotnické stavby, který hodnotil řadu podobných projektů v celé České republice.

„Rozpracovaná studie novostavby centra urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec je založena na kompetentním a racionálním konceptu, který je možné dále precizovat a optimalizovat při dalších projektových krocích, především při uživatelském projednání. Autoři studie mají rozsáhlé zkušenosti v oblasti výstavby a přestavby nemocničních areálů. To také ukazuje rozpracovaná studie centra urgentní medicíny, kterou jsem oponoval. Další projektové kroky povedou k optimálnímu vyřešení novostavby Centra urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec,“ uvádí například ve svém posouzení Doc. Ing. Arch. Fořtl, CSc.

 Předložený návrh stavby počítá s dodržením investičního limitu 955 mil. Kč. Každoroční příplatky akcionářů jsou splatné do konce června, kdy Liberecký kraj uhradí 52 mil. Kč, statutární město Liberec 11,5 mil. Kč a město Turnov 7,29 mil. Kč. Krajská nemocnice Liberec vloží za rok 2017 částku ve výši 20 milionů

Autor: 
Václav Řičář
Zdroj: 
genusplus.cz