Datum zveřejnění: 
25. 6. 2018

Projekt, který určí podrobný postup oprav Wonkova mostu v Pardubicích, bude hotový přibližně v polovině prázdnin. Silničáři stále doufají, že dělníci budou moct na nejvytíženějším mostě pracovat za provozu. Oprava bude stát zhruba 30 milionů korun. Jde zatím jen o prvotní odhady, náklady mohou být vyšší.
"Hledáme způsob, aby oprava měla na dopravu minimální dopad. Pokud bude možné most odkrýt ze strany v závěrných zídkách, zavřeme dva pruhy, po zbylých dvou se bude jezdit," řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Práce potrvají asi rok. V horší variantě dělníci odkryjí větší část mostu, což by znamenalo jeho úplné uzavření. "Což je problém. Aby toho nebylo málo, pro most neexistuje původní projektová dokumentace z 50. let, musíme ji udělat znovu," uvedl Němec.
Poškození mostu odhalily kontroly odborníků v druhé polovině loňského roku. Předpjatý beton má v sobě lana, aby byl odolný proti tahu.
V devíti mostních komorách jsou dvě lana, každé má 42 pramenů. Korozí je podle posudku Kloknerova ústavu pražské ČVUT napadeno asi 15 procent objemu lan.      

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes