Datum zveřejnění: 
24. 6. 2018

Pražský Průmyslový palác o víkendu patřil kutilům všeho druhu
Byli tu roboti, drony, chytrá elektronika
A také nadšená děcka, vzduchové dělo a elektrická formule

Průmyslový palác holešovického výstaviště se o víkendu zaplnil stovkami kutilů všeho druhu a návštěvníky, kteří se přišli podívat na první český Maker Faire – světoznámou přehlídku všech, kteří doma, v garáži, ve škole nebo třeba v některé z komunitních dílen stavějí a vynalézají jak pro radost, tak s vidinou, že to bude právě ten jejich nápad, který jednou udělá pěknou díru do světa.

Na své si přitom nepřišli pouze dospělí geekové a hackeři, ale také armáda rodin s dětmi, které tvořily podstatnou část návštěvníků. V Průmyslovém paláci se totiž prezentovala i hromada klubů a kroužků, kam se svými ratolestmi můžete přijít a rozvíjet v nich nejen ryze technické dovednosti, ale i obecnou kreativitu – třeba v textilní dílně.

Děcka, kam se podíváš. A to je skvělé!

Pohled na děcka, která s naprostou samozřejmostí ovládala 3D pera, 3D tiskárny, případně blokové programování v nejrůznějších elektronických stavebnicích, Arduinech apod., byl docela osvěžující a to zejména s ohledem na často diskutované podfinancované a konzervativní vzdělávání.

Pokud budou jednou podobně vypadat i hodiny přírodovědy, fyziky nebo třeba chemie na základních školách, není prostě možné, aby se matematika řadila k těm nejméně populárním předmětům.

Když se tiskne cukr a tuk

3D čokotiskárna na Maker Fairu každému vyrobila krémovou lázeňskou oplatku – stačilo běžný termoplast zaměnit za libovolnou tukovou potravinu, která po vychladnutí ztuhne.

Studenti posílají do vzduchu sondy

Pak se tu prezentovaly některé progresivnější školy, třeba SPŠE Ječná, která v rámci soutěže CanSat postavila svoji sondu J-SAT, kterou vynese dron do výšky okolo jednoho kilometru. Mimochodem, nebyla to jediná sonda na pražském Maker Fairu – další postavil třeba tým radioklubu OK1RAJ. Pojmenoval ji RAJSat a mladí makeři by rádi postavili i autonomní loď RAJboat, kterou by jednou chtěli vyslat přes Atlantik.

Ostatní tisknou ponorky...

S vodou mají bohaté zkušenosti i pánové a dámy z RCSubs.cz, kteří do Prahy přivezli svoje vytištěné modely ponorek. A co víc, nejedná se pouze o hloupé makety, jejich ponorky totiž skutečně zvládnou plavbu.

 

Ostatně 3D tisk byl v obou halách paláce v podstatě všudypřítomný. A přestože se první pražský Maker Faire konal jen díky velké pomoci Prusa Research, jeho tiskárny zdaleka nebyly jediné. Ty své ukázal třeba další český projekt Virtuoso.


Nebo letadla

A když už jsme u toho tisku, nesmíme zapomenout na kluky z 3D LabPrint, kteří vyvíjejí a prodávají modely letadel. Modely, které si vytisknete na vlastní 3D tiskárně. A pozor, tím nemáme na mysli nějaké malé kousky, ale pořádné macky, které budete po částech tisknout desítky hodin.

[Klepněte pro větší obrázek] [Klepněte pro větší obrázek] [Klepněte pro větší obrázek] [Klepněte pro větší obrázek]
Na e-shopu si koupíte návrh leteckého modelu, vytisknete si jeho díly a slepíte je dohromady, vybavíte motory a elektronikou a hurá na modelářské letiště
Digitronové hodiny a mechasklář

Maker Josef Průša už díru do světa udělal a nyní by jej rád následoval Dalibor Farný. Namísto tiskáren vyrábí efektní digitronové hodiny Zen Nixie Clock – internetové hodiny složené z digitronů, tedy číslicových výbojek. Svůj um se sklem předvedl také Michal Zahradník, u jehož stánku se neustále tvořil neprostupný chumel návštěvníků, kteří si chtěli natočit jeho funkční skleněné stroje.


Autonomní autíčko s lidarem a elektrická formule z ČVUT

V Praze nechyběla ani pořádná auta – ty zase přivezli studenti z ČVUT. Návštěvníci se mohli podívat na autonomní model autíčka vybavený lidarem, který se proháněl po závodní ploše a sám se vyhýbal stěnám. Mimochodem, na ČVUT (CIIRC) slouží jako základní platforma pro testování nejrůznějších autonomních technologií.

Vozítko samotné může teoreticky dosáhnout rychlosti až 100 km/h, pohání jej dvojice LiPo baterií, jako mozek slouží prototypovací deska Nvidia Jetson TX2, a pokud byste si podobnou hračku chtěli poskládat doma, připravte si zhruba sto tisíc korun.

O něco dražší a větší kus pak posloužil jako statická ukázka venku před Průmyslovým palácem. Studenti z Elektrotechnické fakulty ČVUT se zde pochlubili elektrickou formulí FSE.03 z roku 2014. Dosahuje rychlosti až 135 km/h, váží 275 kilogramů a akumulátor s kapacitou 22 Ah se skládá ze stovek vcelku běžných Li-ion článků 18650.

K vidění toho ale bylo během obou víkendových dnů mnohem více, podívejte se tedy na video s rychlým průletem toho (snad) nejzajímavějšího a také na komentovanou galerii v záhlaví, ve které vám ukážeme hromadu dalších makerů, kteří se pochlubili, co postavili.

A nakonec obří dělo

Každých pár minut se halou ozvala obrovská rána. Nejednalo se však o nepovedený chemický pokus na hlavním pódiu, kde celou dobu probíhal doprovodný program, ale ručně ovládané vzduchové dělo. Podívejte se, jak jej pokaždé několik dobrovolníku natáhlo a vzduchová vlna poté srazila papírové bedny o pár desítek metrů dál.

Autor: 
Čížek Jakub
Zdroj: 
zive.cz