Datum zveřejnění: 
24. 6. 2018

Národní pavilon pro světovou výstavu Expo 2020 navrhli mladí architekti z ateliéru Formosa AA. Vybrala ho komise složená z podnikatelů, umělců i architektů. „Vítězný návrh je podle mého soudu jediný, který sjednocuje architektonické řešení pavilonu s hlavní myšlenkou expozice,“ uvedla členka komise, architektka Eva Jiřičná.

Do finále postoupilo pět návrhů, jejichž tématem byla voda a technologie. „Porota vybrala návrh jednomyslně, líbil se nám výtvarný motiv vody, který prorůstá do pavilonu,“ vysvětluje porotce, historik architektury Zdeněk Lukeš. Všechny modely budou měsíc vystaveny v Národním technickém muzeu.

Expo se v roce 2020 poprvé v historii koná na Blízkém výchově – v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Český pavilon bude stát stejně jako na Expu v Miláně v roce 2015 u jednoho z hlavních vstupů na výstaviště.

Česko si však budovu jen pronajme, podobně jako před třemi lety. Zaplatí za to 84 milionů korun. Organizátoři předpokládají, že výstavu navštíví 25 milionů lidí.

Srdcem pavilonu bude takzvaný systém S.A.W.E.R., vyrábějící vodu ze vzduchu s využitím slunce, který vyvíjejí vědci z Akademie věd a ČVUT. Tento systém umožňuje – pomocí podpovrchových kultur – kultivovat jinak „mrtvou“ poušť.

Vnitřní expozice bude mít hodnotu 100 milionů korun

Vnitřní expozice, na níž se budou významně podílet i soukromí investoři, bude mít hodnotu přes 100 milionů korun. K vidění bude třeba monumentální instalace designového skla, vyrobená podle návrhů Maxima Velčovského. V pavilonu bude také prostor pro restauraci, dočasné výstavy, ale i místo pro odpočinek nebo nejrůznější jednání.

Celkový rozpočet národní účasti na Expu 2020 v Dubaji se bude pohybovat v rozpětí 250 až 310 milionů korun a podobně jako na posledním Expu v Miláně do něj výraznými investicemi přispěje i soukromý sektor. Milánský pavilon získal bronzovou medaili za architekturu a inovace a patřil k nejnavštěvovanějším expozicím.

Česko se poprvé účastnilo Expu 2000 v Hannoveru

Tradice světových výstav sahá do poloviny 19. století. První se konala v roce 1851 v Londýně. V roce 1873 se dokonce konala v hlavním města Rakouska-Uherska ve Vídni.

Československý pavilon vyrostl poprvé v roce 1922 na výstavě k stému výročí brazilské nezávislosti v Rio de Janeiru. Velký úspěch zaznamenaly československé pavilony v roce 1937 v Paříži, 1958 v Bruselu, kde získal ocenění pro nejlepší pavilon, nebo v roce 1967 Montréalu. V Kanadě slavila velký úspěch i vnitřní expozice, legendární Kinoautomat, kde interaktivní filmové představení moderoval Miroslav Horníček. 

Česká republika se zúčastnila světové výstavy poprvé na Expu 2000 v německém Hannoveru. V roce 2010 měla svůj zatím největší pavilon v historii na výstavě v roce 2010 Šanghaji. Ten navštívilo bezmála osm milionů lidí.

 

Autor: 
Robert Oppelt
Zdroj: 
zpravy.iDNES.cz