Datum zveřejnění: 
22. 6. 2018

České architektonické studio Formosa AA tvořené doktorandy Fakulty architektury ČVUT v Praze bude stát u kolébky národního pavilónu na Světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Rozhodla o tom jednomyslně výběrová komise, v níž zasedli mimo jiné architekti či teoretikové architektury Eva Jiřičná, Miroslav Řepa – legenda mezi tvůrci čs. a českých expozice pro EXPO, Zdeněk Lukeš a David Vávra. Komise vybírala z pěti návrhů, které se dostaly do finále.
"Objevil se zajímavý motiv výtvarný, který prorůstá i do pavilónu. Je v něm symbol vody, český pavilón prezentuje unikátní technické zařízení na výrobu vody ve ztížených podmínkách," upozornil Lukeš na čtvrteční vernisáži v Národním technickém muzeu, kde jsou vystaveny i další soutěžní návrhy.
"Těžištěm české národní expozice se stane systém S. A. W. E. R, tak zněla podmínka. Skládá se ze dvou systémů, první získává vodu z pouštního vzduchu a druhý kultivuje poušť v úrodnou půdu. Vyvíjejí je vědci Akademie věd ČR a ČVUT," řekl Právu generální komisař české účasti Jiří František Potužník, pod jehož vedením Česká republika získala na EXPO 2015 v Miláně bronzovou medaili BIE za architekturu a inovace.      

Zdroj: 
Právo