Datum zveřejnění: 
21. 6. 2018

Vlastní příjmy a výdaje si většina lidí dokáže spočítat a s trochou vůle s penězi vyjde nebo i ušetří. Stejně tak architekti a developeři umí vypočítat cenu stavby a následného provozu domů. V případě rozvoje celé části města je však situace složitější. Nová výstavba může být poslední kapkou, v jejímž důsledku bude třeba posílit stávající infrastrukturu, energetické nebo dopravní kapacity. Jaký typ zástavby je pro Prahu nejnákladnější?

Tým expertů z Českého vysokého učení technického, ateliéru Pavel Hnilička Architekti a pražského Institutu plánování a rozvoje proto zkusil spočítat, jaký typ zástavby je pro město z hlediska provozu a údržby nejnákladnější.

Jedním z autorů studie Hustota a ekonomika měst je bývalý primátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09). Česko podle něho při rozhodování o rozvoji měst a regionů postrádá ve srovnání se západní Evropou odborné znalosti. "Jak může odpovědnost starosty obstát tváří v tvář profesionálně se tvářícímu návrhu nové čtvrti, když projekt má stovky stran, v materiálu se skví na naleštěném křídovém papíru samé superlativy a z druhé strany tlačí potřeba území co nejdřív revitalizovat? Jak poznat, že to je pro město v krátkodobém i dlouhodobém horizontu vhodný projekt?" ptá se Hudeček.
 

Autor: 
Denisa Holajová
Zdroj: 
prazsky.denik.cz