Datum zveřejnění: 
21. 6. 2018

KIWI A SPOUSTA UMĚLÉ INTELIGENCE

ČESKÝM STARTUPŮM PRÝ CHYBÍ LIDSKÉ zdroje
a překáží byrokracie, přesto zažívají nebývalý boom. Potvrzují to i výsledky tradičního žebříčku Forbes Startup roku, který opět vyhlašujeme v rámci letního vydání Forbesu NEXT. Při jeho sestavování jsme oslovili stovku odborníků z řad českých investorů, mentorů, founderů i novinářů s jednoduchou otázkou "Který český startup má podle vás za sebou nejlepších 12 měsíců?" a dali jsme jim možnost vyplnit hned tři jména.
Z mnohdy pestrých odpovědí vzešel jako vítěz chytrý vyhledávač letenek Kiwi.com, který tak obhájil své loňské prvenství. Firma loni zdvojnásobila tržby na necelých 18 miliard korun a odbavuje přes osm tisíc rezervací denně, což letecké společnosti i další hráče v byznysu nutí brát bývalý Skypicker s respektem.
Na medailových příčkách ho doplnily Productboard, nástroj pomáhající produktovým manažerům s řízením vývoje a porozuměním zákazníkům, a SpaceKnow, firma, která analyzuje satelitní snímky a dokáže z nich vyčíst i citlivé ekonomické informace.
O dynamice české startupové scény svědčí i to, že jen polovina z loňské první desítky se v Top 10 udržela i letos. Mezi nové tváře žebříčku patří například ochránce bankovních účtů ThreatMark, o jehož příběhu se dočtete na stránkách tohoto vydání. Využívání umělé inteligence obecně se mezi oceňovanými startupy objevuje stále častěji.

1. KIWI. COM ZAKLADATEL: OLIVER DLOUHÝ ROK ZALOŽENÍ: 2011 Kiwi má v současnosti v Česku a dalších devíti pobočkách po světě už přes 1700 zaměstnanců. Obrat firmy, která se zabývá prodejem letenek, ale i jízdenek či balíčků dopravy a hotelového ubytování, se loni více než zdvojnásobil na 700 milionů eur a stejný růst očekává i letos. Od vzniku společnosti jde o největší absolutní růst. V Evropě patří Kiwi mezi pět největších prodejců letenek.

2. PRODUCTBOARD ZAKLADATELÉ: HUBERT PALÁN, DANIEL HEJL ROK ZALOŽENÍ: 2014 Za společností, jejíž nástroj umožňuje lépe řídit vývoj produktů a stovkám svých uživatelů šetřit miliony dolarů ročně, stojí Hubert Palán, dříve působící v GoodData. Od investorů z Index Ventures, Credo Ventures, Spread Capital nebo Rockaway už Productboard získal 1,7 milionu dolarů.

3. SPACEKNOW ZAKLADATELÉ: PAVEL MACHÁLEK, JERRY JAVORNICKÝ ROK ZALOŽENÍ: 2013 Podle spoluzakladatele SpaceKnow Pavla Machálka je cílem jeho startupu zprůhlednění globální ekonomiky. Firma nakupuje od několika dodavatelů satelitní snímky a s pomocí strojového učení, deep learningu a umělé inteligence je analyzuje. Zjistit z nich umí produkci průmyslových podniků, množství skladových zásob, objem ropy pod střechou zásobníků a další. Zpracovávat dokáže i celé národní ekonomiky.

4. ROSSUM ZAKLADATELÉ: PETR BAUDIŠ, TOMÁŠ GOGÁR, TOMÁŠ TUNYS ROK ZALOŽENÍ: 2017 Startup s kořeny na pražském ČVUT má za cíl stát se globální jedničkou v získávání a zpracování dat z faktur. Těch je denně na celém světě vystavena více než miliarda. Rossum vyvíjí technologii na bázi umělé inteligence, která strojům umožňuje číst dokumenty podobným způsobem, jako to dělají lidé. Tedy porozumět struktuře a sémantice celého dokumentu. 5. PRUSA RESEARCH ZAKLADATEL: JOSEF PRŮŠA ROK ZALOŽENÍ: 2012 Česká firma vyrábějící 3D tiskárny byla založena Josefem Průšou v roce 2012. Dnes své výrobky vyváží do celého světa. Měsíčně vyrobí a odešle zákazníkům přes šest tisíc tiskáren, což z ní činí jednu z největších firem v oblasti 3D tisku na světě. V roce 2017 dosáhla příjmů ve výši 721 milionů korun a letos otevřela v Holešovicích velkou komunitní dílnu.

6. ROHLÍK. CZ ZAKLADATEL: TOMÁŠ ČUPR ROK ZALOŽENÍ: 2014 E-shop s potravinami Rohlík.cz s miliardovým obratem pokrývá téměř čtvrtinu obyvatel České republiky. Obsluhuje zejména zákazníky v Praze a Brně, ale také v dalších krajských městech, odkud se konkurence spíš stahuje. Letos se chce s tržbami přiblížit ke třem miliardám, a udržet si tak pozici číslo jedna na trhu.

7. GREYCORTEX ZAKLADATEL: PETR CHALOUPKA ROK ZALOŽENÍ: 2016 Brněnská kyberbezpečnostní společnost GreyCortex aktuálně přes nově otevřenou pobočku v Japonsku expanduje do Asie. Její produkt Mendel využívá prvků umělé inteligence k odhalování známých i neznámých kyberbezpečnostních hrozeb. Na každé vrstvě sítě hlídá anomálie, zaznamenává aktivity a důkazy o aktivitách v síti pro další možnou forenzní analýzu a rozkrývá proudění dat.

8. THREATMARK ZAKLADATELÉ: MICHAL TRESNER, KRYŠTOF HILAR, JAN GUZANIČ ROK ZALOŽENÍ: 2015 Další ze zástupců brněnských startupů, který využívá strojové učení a umělou inteligenci k ochraně uživatelů, konkrétně jejich peněz. Na základě různých vzorců chování a historické stopy se nástroj ThreatMarku dokáže naučit, jak se majitel účtu chová v internetovém bankovnictví, a když zjistí, že se běžný vzorec chování uživatele změnil, a s největší pravděpodobností tedy účet ovládá někdo jiný, zablokuje transakci a vyšle varování.

9. SEWIO NETWORKS ZAKLADATELÉ: LUBOMÍR MRÁZ, MILAN ŠIMEK ROK ZALOŽENÍ: 2014 Stále relativně nová technologie UWB (Ultra Wide Band) měla pořádné využití jen v radarových systémech. V Sewiu ji však začali využívat pro přesnou lokalizaci lidí, strojů a věcí v reálném čase. Na centimetry přesně a na rozdíl od GPS i uvnitř budov. Aktuálně firma přijímá objednávky, jejichž dodávka počítá s výrobou v řádech tisíců kusů.

10. DAVINCI TRAVEL SYSTEM ZAKLADATEL: ALEX ILYASH ROK ZALOŽENÍ: 2016 B2B platforma pro hromadné ubytování stojí na automatizaci celého procesu, který se v cestovních kancelářích a hotelech pořád běžně dělá ručně. Od ledna 2017 navázala spolupráci s 20 cestovními kancelářemi a více než 1250 hotely ve 124 evropských městech. Ubytovala přes 2100 skupin, což dohromady dělá 98 tisíc turistů. Její tržby překonaly úroveň 35 milionů korun.      

Autor: 
ONDŘEJ VYHNANOVSKÝ
Zdroj: 
Forbes NEXT