Datum zveřejnění: 
21. 6. 2018

Co čeká na motoristy v blízké i vzdálenější budoucnosti? Jak by měly vypadat inteligentní silnice a jakým způsobem budou komunikovat s chytrými auty? Všechno začíná tzv. dopravní telematikou.

Sen o autech, která se řídí sama, člověk snil dlouho. Dnes je to realita. Jenomže to zdaleka není jen o chytrém autě. Chytrá musí být i silnice. Ty Středočeské zatím moc inteligence nepobraly. Na lepší časy se ale začíná blýskat na dálnicích. Třeba v úseku D1 od Mirošovic do Prahy. 

"To jsou, řekněme, ty pilotní části, které jsme začali osazovat v rámci projektu Inteligentní dálnice, což, velmi zjednodušeně řečeno, bychom mohli popsat jako kontinuální wifi síť podél celé dálnice. Ta umožňuje naprosto ojedinělý a úžasný systém komunikace daty aut mezi sebou a aut s dálnicí. Samozřejmě je to příležitost, jak mohou ta auta dávat informace o tom, kde jsou, jak rychle jedou a zároveň mohou pomoci všem systémům navigace. Zároveň ale mohou i varovat. Třeba v okamžiku, kdy to auto začne prudce brzdit, zastaví se nebo pomalu dojíždí do kolony, ten v okamžiku, kdy systém zaregistruje, že to udělala třeba 3, 4 auta, zároveň to na tom samém místě přepočítá jako aktuální model a vydá informace. A to už je zase ten opačný tok dat, tzn. ta data zpracovaná a získaná už se dostávají k těm vozům a řidičům, kteří se do toho místa teprve blíží," řekl Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. 

"Zdroj těch informací může být různý. Ať už je to samotné vozidlo, které v podstatě posílá informaci o tom, že třeba snížilo svou průměrnou rychlost, nebo že detekovalo nějaké zhoršené povětrnostní podmínky. Tuto informaci odesílá infrastruktuře na té dálnici. Ta informace je následně zpracována v nějakém centrálním bodu a takto validovaná informace je následně odesílána řidičům prostřednictvím této technologie," řekl Zdeněk Lokaj, docent Fakulty dopravní ČVUT.

"Vypadá to docela zajímavě podnětně, ale nevezmou mi třeba řidičský průkaz? Já auto řídím docela ráda." 

"Řidičský průkaz by vám vzít neměli," řekl Zdeněk Lokaj. 

"Jestli to třeba v budoucnu nenahradí ta autonomní vozidla, já se toho volantu nepustím."

"Potom vám ho možná seberou, protože tam volant už vůbec nebude. Ale v současné době tam volant je a v bližší době bude ten systém pouze informační nebo podpůrný, než že by kompletně přebral kontrolu nad vozidlem. K tomu navíc není ještě dořešená legislativa," řekl Zdeněk Lokaj.

"Tady jsme asi zabrousili do hodně daleké budoucnosti, naštěstí pro mě, protože toho už se nedožiji."

"Já si myslím, že se toho dožijete, že ta budoucnost zase tak vzdálená není, že se jedná o horizont maximálně několika málo desítek let," řekl Zdeněk Lokaj.

Autor: 
Věra Dušková
Zdroj: 
prahatv.eu