Datum zveřejnění: 
21. 6. 2018

Studenti z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického (FEL ČVUT) předvedou na víkendovém festivalu pro kutily osm svých projektů. Je mezi nimi autodráha s inteligentními autíčky, magnetická levitace nebo miniaturní roboti vytvořené studentkami z týmu wITches, který se specializuje na popularizaci témat z informační a výpočetní techniky. ČVUT to uvedlo v tiskové zprávě.

Osm studentských expozic vzešlo od účastníků programu Kybernetika a robotika na FEL. Vede ho Michael Šebek, který prosazuje vzdělávání zaměřené na samostatnost a kreativitu. Vzdělání má podle něj připravit mladé lidi na život v době průmyslu 4.0 a internetu věcí. "Jakákoli speciální znalost bude ztrácet význam, v ní nás počítače napojené na internet vždy porazí. Výhodou v budoucnu budou lidské schopnosti jako samostatné myšlení, kreativita a volba cílů, to roboti ještě dlouho umět nebudou. Také bude pro lidi nesmírně důležité být flexibilní a umět se po celý život sám učit novým věcem," řekl Šebek.

Jeho studenti předvedou na festivalu Maker Faire Prague 2018 například konvoj inteligentních autodráhových autíček. Od těch obyčejných se liší tím, že je studenti vybavili technologiemi, díky kterým umí reagovat na rychlost ostatních aut, jedou plynule a předcházejí vzniku kolon v problematických místech. Další zajímavostí je model auta s řízením drive by wire. Má softwarovou řídicí jednotku, která přerozděluje točivý moment.

Studenti z ČVUT letos zvítězili na mezinárodní soutěži studentských formulí v Portugalsku. Model jejich autonomní formule, který je desetkrát menší než ta vítězná, bude na festivalu také k vidění. Z jiné oblasti je expozice z katedry měření, ve které budou moci návštěvníci zhlédnout šest zajímavostí ze světa techniky, jako laserovou vypalovačku obrázku nebo ukázky magnetické levitace.

Že vědě se nevěnují jen chlapci a muži, ukazuje skupina dívek s názvem wITches. Zaměřují se hlavně na popularizaci vědy a techniky na základních a středních školách. Na festival si připravily výrobu "kouzelných hůlek" pomocí LED diod nebo "kouzla v IT." "Můžete si zkusit odemknout sejf pomocí mikropočítače Micro:bitu nebo spoustu čarovných triků s roztomilými Ozoboty," uvedly na stránkách festivalu.

Přehlídka inovací a kreativity Maker Faire Prague se koná tento víkend v Průmyslovém paláci na Výstavišti Praha, ČVUT je jejím akademickým partnerem. Představí se na ní nejen FEL, ale i dalších zhruba 180 projektů. Kromě expozic nabídne i 20 workshopů a 50 přednášek či vystoupení tvůrčích osobností.

Zdroj: 
tyden.cz